Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jóváhagyta az EU Ukrajna támogatásának kifizetését

10perc/MTI
2024. 05. 14.
Jóváhagyta az EU Ukrajna támogatásának kifizetését

Az összeg nagyjából ötvenmilliárd euró.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban. A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani. A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

"A tervnek köszönhetően Ukrajna teljesíti az úgynevezett Ukrajna-eszközből nyújtható támogatás előfeltételét, ezzel megkezdődhetnek a rendszeres kifizetések" - fogalmaztak.

Az Ukrajnának folyósítani tervezett kifizetéseket az EU az elfogadott reformok végrehajtásától, valamint a megvalósuló beruházásoktól függően folyósítja. Megjegyezték, a tervezett reformok és beruházások jelentős lehetősséggel rendelkeznek a gazdasági növekedés fokozása, a makrogazdasági stabilitás fenntartása, a költségvetési helyzet javítása és Ukrajna további uniós integrációjának támogatása szempontjából.

Az Ukrajna-terv keretében nyújtott pénzügyi támogatás emellett azzal a feltétellel áll rendelkezésre, hogy Ukrajna továbbra is fenntartja és tiszteletben tartja a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását. A pénzügyi támogatás függ továbbá a jogállamiság megerősítésétől, az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásától, a közigazgatási reform megerősítésétől, valamint a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemtől.

A keddi határozat lehetővé teszi az Európai Bizottság számára, hogy akár 1,89 milliárd euró összegű előfinanszírozást folyósítson Ukrajna számára mindaddig, amíg meg nem kezdődnek az Ukrajna-terv szerinti reform- és beruházási mutatók végrehajtásához kapcsolódó rendszeres kifizetések.

Hirdetés

További cikkek