Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Eddigi egyik leghalálosabb támadás történt Oroszországban

10perc.hu
2024. 05. 13.
Eddigi egyik leghalálosabb támadás történt Oroszországban

Az elmúlt időszakban Belgorodban és Harkiv régiójában zajló események egyre aggasztóbb képet festenek a helyzet súlyosságáról.

A The Guardian tájékoztatása szerint legalább 15-en meghaltak és 20-an megsérültek vasárnap, amikor egy orosz lakóház egy része összeomlott, miután egy Ukrajna által kilőtt, majd oroszok által megsemmisített rakéta darabjai csapódtak rá - közölték orosz tisztviselők. Belgorod térségében az eddigi egyik legtragikusabb támadásban orosz tisztségviselők szerint Ukrajna legalább 12 rakétát lőtt ki, köztük a Tochka ballisztikus rakétákat, valamint az Adler és az RM-70 Vampire többszörös kilövő rakétarendszereket használták.

Kijev korábban azt állította, hogy az orosz katonai, közlekedési és energetikai infrastruktúra célpontokra indított támadása aláássa Moszkva háborús erőfeszítéseit. Belgorod a határ közelében található, és az orosz ellátási vonalak kiemelt fontosságú csomópontja. Az orosz védelmi minisztérium a vasárnapi támadást "lakott területek elleni terrorakciónak" minősítette.

Vasárnap Ukrajna legfelsőbb katonai parancsnoka beismerte, hogy az északkeleti Harkiv régióban a helyzet nehéz, mivel Oroszország folytatja a támadást a térségben. Olekszandr Szirszkij vezérezredes azt állította, hogy az oroszok nem érték el jelentős áttörést.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erői négy falut foglaltak el Harkivban, és öt falut foglaltak el szombaton. Ukrajna nem erősítette meg az állításokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap bejelentette, hogy Harkiv régió falvaiban harcok zajlanak. Éjszakai videóbeszédében Zelenszkij emlékeztetett a délkeleti donyecki régióban lezajlott heves csatákra is, és beszámolt arról, hogy Harkiv határának nagy szakaszain "védelmi csaták" folynak.

Vovchansk városa, amely a háború előtti 17 000 lakosával a legnagyobbak közé tartozik északkeleten, a csata középpontjába került. Volodimir Timosko, a harkivi regionális rendőrség vezetője vasárnap délután jelentette be, hogy az orosz erők a város szélén tartózkodnak, és három irányból közelítenek. "A gyalogsági harcok már zajlanak" - mondta.

Timosko elmondta, hogy a Vovchanszkban alkalmazott orosz taktika megegyezik a Donyeck régióban zajló Bahmut és Avdiivka csatáiban alkalmazott taktikai módszerekkel, amelyekben a súlyos légi támadásokat tömeges gyalogsági támadások kísérték. 

"Péntektől kezdve legalább 4000 civil menekült el Harkiv térségéből, miután a moszkvai erők elindították a hadműveletüket" - közölte Oleh Szinyehubov kormányzó a közösségi médiában tett nyilatkozatában.

Korábban a 10perc.hu-n megírtuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta régi szövetségesét, Szergej Sojgut-ot. 

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek