Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az elesettekre emlékeztek Izraelben

10perc/MTI
2024. 05. 13.
Az elesettekre emlékeztek Izraelben

Hétfőn egy pillanatra az egész országban megállt az élet.

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt.

Izrael szerte 54 katonai temetőben és emlékhelyen tartottak megemlékezést az elesettek tiszteletére. Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen, a hősi halottak nemzeti csarnokában rendezett központi megemlékezésen részt vett Jichák Hercog államelnök, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Amír Ohana házelnök, valamint Herci Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke. Netanjahu a temetőben mondott beszédében felidézte az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában, vagy az azóta tartó háborúban harcoló izraeli katonák emlékét, és kijelentette, hogy "vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamász" létezik, és ezért Izraelnek meg kell nyernie a harcot ellenük.

Ronen Bar, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője a szervezet székhelyén tartott beszédében szintén felidézte a Hamász októberi mészárlását. "Együtt harcoltunk, együtt buktunk el, és együtt fel fogunk támadni. Alaposan kivizsgáljuk a Sin Bet szerepét a Hamász október 7-i támadásában. Az állami intézményekbe és köztük a belénk vetett bizalom nélkül nincs létjogosultságunk. A Sin Bet szerepe a háborúban még nem ért véget, addig nem nyugszunk, amíg mind a 128 elraboltat, és a négy régebbi túszt haza nem hozzuk, mindannyiukat."

"A délen és északon indult háborúban legjobb fiaink és lányaink közül több mint ezerötszázat veszítettünk el, közülük 716-an a biztonsági intézmények tagjai voltak" - emlékeztetett Joáv Galant védelmi miniszter Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen fekvő katonai temetőben rendezett emlékünnepségen, és kijelentette, hogy a gázai háború meghatározza a következő évtizedekre az izraeliek életét.

Főkép forrása:
Northfoto

Hirdetés

További cikkek