388.88 Ft

361.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Streamelés a Holdon? Nincs is olyan messze, mint gondolnánk

10perc.hu
2024. 04. 27.
Streamelés a Holdon? Nincs is olyan messze, mint gondolnánk

A Holdon telefonálni és internetezni? A Marson streamelni? Lehet, hogy ez nincs is olyan messze, mint gondolnánk.

Az ambiciózus tervek megvalósítására a NASA és a Nokia fogott össze. A cél egy olyan mobilhálózat kiépítése a Holdon, ami elősegítheti az emberiség tartós holdbéli, és később akár más bolygókra való letelepedését.

Még az idén egy SpaceX rakéta szállít fel egy egyszerű 4G hálózatot a Holdra (a pontos dátumot még nem hozták nyilvánosságra). A leszállóegység a Hold déli pólusán fogja telepíteni a rendszert, amit aztán távolról, a Földről fognak irányítani.

„A legnagyobb kihívás egy olyan hálózati berendezés Holdra juttatása, ami megfelel a méret-, tömeg- és energiaigényeknek, valamint szakember nélkül telepíthető” - mondta a CNN-nek Walt Engelund, a NASA Space Technology Mission Directorate igazgatóhelyettese. „Ezen túlmenően a berendezéseknek a Hold szélsőséges hőmérsékletet és sugárzást jelentő környezetében is működniük kell.”

A 4G hálózati egységet a Nokia Bell Labs fejleszti, nagyrészt szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészek felhasználásával. Az egységet az amerikai Intuitive Machines vállalat leszállóegységére rögzítik, és a telepítés után rádiókapcsolatot biztosít a leszállóegység és két holdjáró között, amelyeknek különleges feladata a Holdon található jég után kutatni.

Az egyik holdjáró, a Lunar Outpost, a Shackleton-gerinc néven ismert területet fogja vizsgálni, a másik, a Micro-Nova pedig egy kráterbe ereszkedik le, hogy eddig nem látott közelségből vizsgálja a Hold jégkészletét. A jégről készült képek - amelyek közel valós időben a leszállóegységre, majd a Földre jutnak vissza a mobilhálózaton keresztül - világpremiert jelentenének. A holdi jég felhasználható lenne légző oxigén előállítására, sőt még üzemanyagként is, amely a jövőben a Mars-utazásokhoz felhasználható lenne a Holdról történő indításhoz.

A NASA Artemis programja, amelynek célja úrhajósok visszaküldése a Holdra még ebben az évtizedben, szintén nagyban profitálhat a mobilhálózatból. Jelenleg az űrhajósok rádión keresztül kommunikálnak egymással, de a NASA olyan holdbéli kommunikációs rendszert szeretne létrehozni, amely nagy felbontású videó- és tudományos adatok továbbítására is alkalmas - mondta Engelund, különösen az egyre kifinomultabb Artemis-küldetések esetében.

„A Holdon való kommunikáció az Artemis program számára ugyanolyan kritikus fontosságú, mint bármely más misszióelem, mint az energia, az ivóvíz és a levegő” - mondta Engelund. „Ez a projekt végül egy holdbéli kommunikációs hálózat kialakításához vezethet, amely lehetővé tenné a kutatók számára, hogy tudományos adatokat küldjenek vissza, kapcsolatba lépjenek a földi irányítással, és családi beszélgetéseket folytassanak, mintha csak az utcán sétálnának a mobiltelefonjukkal a kezükben.”

Ez az alapot jelentheti egy olyan, a Földhöz hasonló, földön kívüli internethálózat kiépítéséhez, amihez a világűrbe települt űrhajósok okostelefonjai csatlakozhatnának, lehetővé téve számukra az összes olyan alkalmazás és szolgáltatás elérését, amelyek a Földön tartózkodók számára is elérhetőek.




További cikkek