388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Merényletkísérlet történt Jeruzsálemben, fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be

10perc/MTI
2024. 04. 22.
Merényletkísérlet történt Jeruzsálemben, fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be

Gázolásos merényletet kíséreltek meg Jeruzsálemben, a hatóságok teljes készültségben várják a pészachot.

Jeruzsálemben gázolásos merényletet kíséreltek meg hétfő reggel, két ember megsérült. A merénylők elmenekültek, de a rendőrség hajtóvadászatot indított utánuk. A hatóságok teljes készültségben várják a pészachot, a zsidó húsvétot, amely hétfő este kezdődik.

A merényletre egy zsinagóga mellett került sor. A merénylők fehér személygépkocsival érkeztek, és összeütköztek egy másik járművel, mielőtt gázpalackokat dobtak volna a tömegbe. A rendőrség szerint a merénylők házi készítésű géppisztolyt is próbáltak használni, de az nem működött. A helyszínen egy fejszét is találtak.

A merénylet árnyékot vet a gázai háborúra, amely október 7. óta tart. A rendőrség több ezer rendőrt, határőrt és önkéntest vetett be a pészach ünnepének biztosítására. A hatóságok rendszeresen járőröznek a szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken, és minden forgatókönyvre felkészültek.

Pészach idején Izraelben zárva tartanak az állami hivatalok, a munkahelyek jelentős része és az oktatási intézmények. Az izraeliek tömegei gyűlnek össze a nemzeti parkokban, a szent helyeken, a strandokon és a különféle szórakoztató központokban.

A Pészah az elkerülés és kivonulás ünnepe

Az egyiptomi kivonulást megelőzően említi a Biblia Peszách ünnepét. A héber szó elkerülést jelent.

A bibliai tíz csapás (mely Egyiptomot érte) közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat - írja a Wikipédia.

A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Éppen ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is.

Az ünnep első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren (Nádas tenger, Jám Szuf) való átkelésre emlékezteti az ünneplő zsidóságot. Ez a két nap az igazi ünnep, a közbenső napok csak félünnepek.

A nyolcadik (Izraelben a hetedik) napon megemlékeznek a halottakról is (mázkir), mint minden nagyünnepen.

További cikkek