392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Varsói hidakat próbáltak lezárni klímaaktivisták

10perc/MTI
2024. 04. 15.
Varsói hidakat próbáltak lezárni klímaaktivisták

Nem ez volt az első akciója a csoportnak.

Két hidat próbáltak lezárni Varsóban az Utolsó Nemzedék nemzetközi radikális klímaaktivista csoport tagjai hétfőn, a rendőrség megakadályozta az akciót - közölte a lengyel média.

A Visztula felett a belvárosi szakaszon átívelő Slasko-Dabrowski és Swietokrzyski hídon néhány, fényvisszaverő mellényt viselő aktivista hétfő délelőtt az úttestre feküdt, emiatt egy időre leállt a forgalom - közölte az onet.pl hírportál.

A helyszínre kiérkező rendőrök lekísérték az aktivistákat az úttestről, igazoltatták és arról tájékoztatták őket, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményeznek ellenük - közölte a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióval Malgorzata Wersocka, a varsói rendőrfőkapitányság sajtóosztályának munkatársa.

Az Utolsó Nemzedék X felületén pénteken jelezték, hogy a forgalom akadályozására készülnek varsói hidakon. Az akciót azzal indokolták, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a csoport eddigi leveleit és tiltakozásait. A bejelentésre reagálva a rendőrség hétfő reggeltől megerősítette őrjáratait kilenc fővárosi híd környékén.

Az Utolsó Nemzedék többek között azt követeli, hogy a lengyelországi autópályák építésére előirányzott források száz százalékát közösségi közlekedésre fordítsák, valamint a helyközi járatokon országszerte vezessenek be olcsó havibérletet.Március elején a csoport tagjai narancssárga festékkel öntötték le a lengyel főváros jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló Varsói Sellő szobrát, és megzavarták a varsói Nemzeti Filharmónia hangversenyét.




Főkép forrása:
Happa111/Wikimedia Commons

További cikkek