392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Irán több mint 300 rakétát lőtt Izraelre

10perc.hu/MTI
2024. 04. 15.
Irán több mint 300 rakétát lőtt Izraelre

Irán hatalmas légi hadművelettel válaszolt Izrael két hete végrehajtott légicsapására.

Szombaton éjszaka Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izrael területére válaszul az Izrael által két hete végrehajtott légicsapásra, mely Irán damaszkuszi konzulátusát érte. A támadást az izraeli légvédelem nagyrészt megsemmisítette, azonban egy gyermek súlyosan megsérült a lehulló roncsoktól. 

Vasárnapi sajtónyilatkozatában Rishi Sunak brit miniszterelnök elmondta: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, csaknem az összes iráni légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és ez Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentett meg.

A konzervatív párti brit miniszterelnök közölte: az RAF harci repülőgépei is számos iráni támadó drónt lelőttek. Az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA).

A brit védelmi minisztérium vasárnap hajnali tájékoztatásában beszámolt arról, hogy az Izrael elleni iráni támadások nyomán London megerősítette a brit királyi légierő jelenlétét a Közel-Keleten, több harci, illetve légi üzemanyag-utántöltő repülőgéppel kiegészítve a térségben tevékenykedő RAF-kontingenst.

G7-es országok és az Európai Unió elítélte az iráni támadást, és további szankciókat helyezett kilátásba Iránnal szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze a feszültség csillapítása érdekében. Az Egyesült Államok megerősítette katonai jelenlétét a térségben, Izrael pedig jelezte, hogy "védelmi és támadó" válaszlépésekre is felkészült.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy "haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel".

"Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. "Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól" - fogalmazott a NATO szóvivője.

Az izraeli légierő beszámolója szerint az iráni drónok katonai célpontokat vettek célba. Iránt jogos önvédelemként indokolta a támadást. A libanoni Hezbollah terrorszervezet szintén rakétákat lőtt ki Izraelre, emellett a jemeni húszi felkelők is rakétákkal és drónokkal támadtak az ország déli részére.

További cikkek