392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Eltávolítják a szemetet és a holttesteket a Mount Everestről

10perc.hu
2024. 04. 09.
Eltávolítják a szemetet és a holttesteket a Mount Everestről

A 2024-es himalájai hegymászó szezon beindulásával egy újabb nagy magasságú projekt is elkezdődik: a Mount Everest hulladékának eltávolítása.

A nepáli hadsereg tájékoztatása szerint a Hegyi Tisztítási Kampány 2019-es indulása óta 2023-ig 110 tonna hulladékot gyűjtött össze. A hadsereg, amely a multinacionális Unilever márkával partnerségben hajtja végre a tisztítási kezdeményezést, idén is vezetni fogja a kampányt -közölte a CNN.

A hadsereg tizenkét tagja, 18 serpa támogatásával április 14-én érkezik az Everest alaptáborába a munka megkezdéséhez. A becslések szerint 10 tonna szemét eltávolítása mellett a hadsereg közleménye szerint öt holttestet is lehoznak a hegyről. Ezek a hegymászók holttestei, akik a világ legmagasabb csúcsának megmászása során vesztették életüket.

2023-ban 12 hegymászó halálát erősítették meg az Everesten, további öt ember sorsa pedig hivatalosan is ismeretlen. Jelenleg a 8849 méter (29 032 láb) magas himalájai csúcsot megmászni vágyók többsége Nepálon keresztül teszi ezt. Tavaly a nepáli kormány rekordmennyiségű, 478 Everest túrázási engedélyt adott ki. Ez azonban nem a hegyen tartózkodók teljes száma, mivel a serpa vezetők, a támogató személyzet és mások is jelen vannak a hegymászó csoportokkal.

Ennek eredményeként az utóbbi években az Everest két legnagyobb problémája a zsúfoltság és a szemét volt. Az egyik legnagyobb környezeti probléma az emberi hulladék volt.

A 2024-es hegymászó szezon lesz az első, amely megköveteli az összes hegymászótól, hogy a kormány által forgalmazott "ürülékzsákokat" használjanak, és a hulladékukat magukkal vigyék le a magasabb hegyi táborokból.

"Egy ember naponta 250 gramm (8,8 uncia) ürüléket termel, és a csúcsmászáshoz két hetet tölt a magasabb táborokban" - mondta Diwas Pokhrel, az Everest Summiteers Association első alelnöke a CNN-nek múlt hónapban.

Ezenkívül 2024-ben először kap nyomkövető chipet az összes Everest-hegymászó, amely segíthet a keresési és mentési műveletekben.

Főkép forrása:
Daniel (English Wikipedia)/Wikimedia Commons

További cikkek