386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkvai merénylet: Washington előre figyelmeztette Oroszországot?

10perc.hu
2024. 04. 04.
Moszkvai merénylet: Washington előre figyelmeztette Oroszországot?

Egy amerikai lap szerint Washington napokkal a merénylet előtt figyelmeztette Moszkvát a készülő támadásra, de a Kreml tagadja.

Mint ahogy arról korábbam is írtunk, március 22-én véres terrortámadás rázta meg Moszkvát.  Az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget a támadásért, de a merénylet körülményei még mindig nem tisztázottak.

A The Washington Post című amerikai lap nemrégiben robbantott ki egy bombát, amikor azt állította, hogy az Egyesült Államok már napokkal a támadás előtt figyelmeztette az orosz vezetést a készülő merényletről. A lap névtelenségbe burkolózó, titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az üzenetben a támadás lehetséges helyszíne is szerepelt - írja az Infostart a Washington Post-ra hivatkozva.

Iszlam Halilov, a Crocus City Center ruhatárában dolgozó 15 éves fiú kulcsszerepet játszott a moszkvai terrortámadás áldozatainak mentésében. Állítása szerint figyelmeztették őket egy terrortámadás lehetőségére és ezért pontos utasításokat kaptak arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük, ha bekövetkezik a tragédia. Amikor kitört a lövöldözés, Iszlam pontosan követte az utasításokat, és segített a közönségnek biztonságosan elmenekülni a helyszínről.

Az orosz hatóságok hevesen cáfolják a The Washington Post állításait. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő dezinformációnak nevezte a cikket, míg Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerző szolgálat vezetője azt állította, hogy az amerikai információk túl általánosak voltak, és azok alapján nem lehetett beazonosítani sem a merénylőket, sem a támadás helyszínét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnát vádolja a merénylet megszervezésével. A Kreml álláspontja szerint a támadás mögött az ukrán különleges szolgálatok állnak, akik a "neonáci kijevi vezetés" parancsára hajtották végre a terrortámadást.

Ukrajna természetesen tagadja a Kreml vádjait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte a terrortámadást, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának semmi köze a merénylethez.

A moszkvai terrortámadás körülményei még mindig nem tisztázottak. Az amerikaiak és az oroszok állításai ellentmondanak egymásnak, és nem tudni, hogy kinek van igaza. Az is kérdéses, hogy miért nem hoztak hatékony intézkedéseket az orosz hatóságok a merénylet megelőzésére, ha valóban előzetes figyelmeztetést kaptak volna.

További cikkek