393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kína és Indonézia elmélyíti stratégiai együttműködését

10perc.hu/MTI
2024. 04. 02.
Kína és Indonézia elmélyíti stratégiai együttműködését

Kína és Indonézia elkötelezték magukat a stratégiai együttműködés további elmélyítése mellett.

Prabowo Subianto megválasztott indonéz elnökkel tartott megbeszélést Hszi Csin-ping hétfőn Pekingben, és a kínai elnök kijelentette, hogy Kína hosszú távú stratégiai szempontból tekint Indonéziára, és készen áll a teljes körű stratégiai együttműködés elmélyítésére - idézte Hszit a CCTV kínai állami televízió.

Hszi gratuláltak Prabowónak "a kínai nép régi barátjának" választási győzelméhez, üdvözletét küldte a még hivatalban lévő Joko Widodo elnöknek, majd elmondta, hogy az elmúlt évtizedben gyorsan fejlődtek a kínai-indonéz kapcsolatok, példaként felhozva a Jakarta-Bandung nagysebességű vasútvonalat, és dicsérte a magas színvonalú kétoldalú együttműködést.

"A kínai-indonéz kapcsolatok értékes eredményeinek kulcsa a stratégiai autonómia, a kölcsönös bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás betartásában rejlik" - hangsúlyozta Hszi.

A 72 éves Prabowót februárban választották meg elnöknek, de eskütételére csak októberben kerül sor. Pekingbe vezető első külföldi útja előtt elmondta, hogy "teljes mértékben támogatja az indonéz-kínai kapcsolatok szorosabbra fűzését, és folytatni kívánja Joko elnök Kínával szembeni baráti politikáját".

"Az új indonéz kormány elő fogja mozdítani a két ország fejlesztési stratégiáinak összehangolását, és több eredményt fog elérni az együttműködésben olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem és a szegénység enyhítése" - hangsúlyozta Prabowo.

Az elmúlt évtizedben, Joko elnöksége alatt szoros partnerség alakult ki a két ország között, miután Kína Indonézia legfontosabb exportpartnerévé vált a nikkel- és szénszállításban, de Kína is milliárdokat fektetett be az indonéz infrastrukturális és ipari projektekbe, többek között a Jakarta-Bandung nagysebességű vasútvonalba.

Főkép forrása:
Prabowo Subianto Facebook oldal
Címkék:
#Kína

További cikkek