388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Dánia elkezdte bevonni a nőket a katonai szolgálatba az orosz agresszió miatt

10perc.hu
2024. 03. 14.
Dánia elkezdte bevonni a nőket a katonai szolgálatba az orosz agresszió miatt

Dánia 4,4 milliárd fonttal növeli védelmi kiadásait és bevezeti a nők kötelező katonai szolgálatát, hogy elrettentse Oroszországot a további agressziótól. A lépés a hidegháború vége óta a legjelentősebb dániai katonai reformok közé tartozik.

A koppenhágai kormány aggodalmát fejezte ki Oroszország ukrajnai inváziója miatt, és attól tart, hogy a konfliktus átterjedhet más európai országokra is. A dán védelmi minisztérium szerint a nők bevonása a katonai szolgálatba "erősíti a dán védelmet és elrettentő hatással lesz Oroszországra".

A tervek szerint a sorkatonai szolgálatot négy hónapról 11 hónapra hosszabbítják meg, és a jövőben mind a férfiak, mind a nők kötelesek lesznek részt venni. A kormány becslései szerint a reformok révén 2028-ra 6000 fős nehézgyalogsági dandár alakulhat, amelyet a NATO készenléti erőinek részeként lehetne bevetni - írja a Sky News.

Dánia a NATO tagja, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a GDP-je 2%-át védelemre fordítja. A jelenlegi ukrajnai háború fényében a dán kormány úgy ítélte meg, hogy szükséges növelni a katonai kiadásokat a nemzetbiztonság szavatolása érdekében.

Oroszország figyelmeztetett, hogy a Nyugat "a szakadék szélén jár", és a háború túlterjedhet az ukrán határokon.

Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője szerdán kijelentette, hogy "egy-két" NATO-tagállam fellépése miatt a konfliktus továbbgyűrűzik, és "ellenőrzhetetlenné válik".

Azt is mondta, hogy a Nyugatnak fel kell adnia Oroszország stratégiai legyőzésének gondolatát.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#NATO

További cikkek