390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden és Trump választási visszavágóra készül

10perc
2024. 03. 13.
Biden és Trump választási visszavágóra készül

Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump is átlépte a delegátusi küszöböt, hogy pártjuk jelölését megszerezze a novemberi választásra.

Négy államban, egy amerikai területen és a külföldön élő demokratáknál kedden tartották az előválasztásokat.

Az eredmény azt jelenti, hogy az amerikai választók nyolc hónap múlva a 2020-as elnökválasztás visszavágójával néznek szembe. A jelöléseket a nyáron tartandó pártkongresszusokon teszik majd hivatalossá - közölte a BBC.

A 81 éves elnök kedd este azt mondta, hogy "megtiszteltetés" számára, hogy a választók támogatták újraválasztási pályázatát "egy olyan pillanatban, amikor a Trump jelentette fenyegetés nagyobb, mint valaha". A pozitív gazdasági tendenciákra hivatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok "a visszatérés közepén van", de kihívásokkal néz szembe a demokrácia jövőjét illetően, valamint azok részéről, akik az abortusz korlátozását és a szociális programok csökkentését akarják elérni. "Hiszem, hogy az amerikai nép úgy fog dönteni, hogy a jövőbe tartunk" - mondta Biden a kampányának nyilatkozatában.

A hivatalban levés természetes előnyt jelentett Bidennek, és nem volt komoly kihívója a demokrata jelölésért. Annak ellenére, hogy a választók folyamatosan aggódtak amiatt, hogy kora korlátozza az elnöki feladatok ellátására való képességét, a párt apparátusa összefogott körülötte.

Eközben a 77 éves Trump továbbra is nagyon népszerű a republikánus szavazóbázis körében, ami az előválasztásokon győzelemre segítette őt. A Fehér Házban a második ciklusára irányuló kampányában a bevándorlási törvények szigorítását helyezte előtérbe, többek között azt ígérte, hogy "lezárja a határt" és "rekordot jelentő" deportálásokat hajt végre. Továbbá ígéretet tett a bűnözés elleni küzdelemre, a hazai energiatermelés fellendítésére, a külföldi import megadóztatására, az ukrajnai háború befejezésére és az "Amerika az első" megközelítés folytatására a globális ügyekben.

A kedd esti eredmények nem jelentenek sokkot, hiszen mindkét férfi eddig dominált a versenyben.

Az amerikai elnökválasztási előválasztások és előválasztási kampányok államonként versenyeznek a legtöbb pártdelegált megszerzéséért. Minden államnak jut egy bizonyos rész a pártdelegáltakból, amelyeket vagy teljes egészében a győztes jelöltnek, vagy arányosan, az eredmények alapján osztanak ki. A republikánus jelöltnek az előválasztási szezonban legalább 1215 küldöttet kell megszereznie pártja delegáltjai közül, hogy megnyerje az elnökjelöltséget, míg a demokratáknak 1968-at kell megszerezniük.

Az amerikai elnökválasztást 2024. november 5-én tartják.

Főkép forrása:
Creative Commons/Elvert Barnes/Flickr

További cikkek