Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Orosz diákot zártak börtönbe az Ukrajna-párti wi-fi neve miatt

10perc
2024. 03. 11.
Orosz diákot zártak börtönbe az Ukrajna-párti wi-fi neve miatt

Moszkvában 10 nap börtönre ítéltek egy diákot, aki Kijev-barát felirattal nevezte át wi-fi hálózatát.

A Moszkvai Állami Egyetem hallgatója a hálózatot "Slava Ukraini!", azaz "Dicsőség Ukrajnának!" névre keresztelte.

A moszkvai bíróság csütörtökön bűnösnek találta őt "szélsőséges szervezetek jelképeinek megjelenítésében" - közölte a BBC.

Oroszország ukrajnai háborújának kezdete óta ezreket ítéltek börtönbüntetésre vagy pénzbírságra az invázió bírálatáért vagy Ukrajna támogatásáért

A diákot szerda reggel tartóztatták le Moszkvában, miután egy rendőr jelentette a hatóságoknál a hálózat nevét. A bírósági dokumentumok szerint a rendőrök átvizsgálták a szobáját az egyetemi diákszálláson belül, és megtalálták a személyi számítógépét és egy wi-fi routert. A bíróság szerint a hálózatot arra használta, hogy "a "Slava Ukraini!" szlogent népszerűsítse korlátlan számú, wi-fi hatótávolságon belüli felhasználó számára". A routert most elkobozták.

A "Slava Ukraini" az Ukrajna támogatóinak egyik jelszavává vált, és rendszeresen hallani, hogy skandálják az Oroszország által 2022. február 24-én indított teljes körű invázió elleni tüntetéseken.

A diákot bűnösnek találták "náci szimbolika vagy szélsőséges szervezetek szimbólumainak nyilvános bemutatásában". Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is alaptalan állításokat tett egy ukrajnai "neonáci rezsimről", és ezzel indokolta invázióját.

A diák a legújabb azon egyszerű oroszok hosszú listáján, akiket a háborúval kapcsolatos megjegyzéseik - vagy tetteik - miatt büntettek meg. A múlt hónapban több száz embert vettek őrizetbe, mert virágot helyeztek el Alekszej Navalnij ellenzéki vezető emlékére, aki gyanús körülmények között halt meg egy sarkköri börtönben.

A konfliktust Oroszországban "háborúnak" sem szabad hívni - "különleges katonai műveletnek" kell nevezni.

Az Amnesty International szerint tavaly több mint 21 000 ember került az orosz "elnyomó törvények" célkeresztjébe, amelyeket a háborúellenes aktivisták "lecsapására" használtak. Az emberi jogi csoport szerint "mélységesen igazságtalan pereket" használtak arra, hogy "börtönbüntetéseket és súlyos pénzbírságokat osztogassanak a kritikusok elhallgattatására a legkisebb ellenvéleményre válaszul".

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Ukrajna

További cikkek