Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lengyelország légtérvédelmét erősítik az orosz fenyegetés miatt

10perc, MTI
2024. 01. 02.
Lengyelország légtérvédelmét erősítik az orosz fenyegetés miatt

Az orosz légierő Ukrajna elleni intenzív támadásai miatt Lengyelország folyamatos járőrözésbe kezdett a saját légterének védelmére. A járőrözésben két lengyel és két amerikai F-16-os vadászgép, valamint egy utántöltő repülőgép vesz részt.

A lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága kedden jelentette be a járőrözés megkezdését. A gépek a közép-lengyelországi Lask légibázisról szálltak föl, és az ország keleti felére koncentrálnak. A műveleti parancsnokság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a járőrözés állandó magasabb zajszinttel jár.

A lengyel légvédelem pénteken egy légi eszköz ideiglenes, néhány percig tartó behatolását észlelte kelet felől az ország légtérébe. Emiatt akkor szintén felszálltak F-16-osok. A NATO később orosz robotrepülőgépként azonosította a behatoló légi eszközt.

A légtérsértés környezetében a lengyel területvédelmi erők kutatást indítottak annak felderítésére, hogy nem rakéta hatolt-e be, és esetleg valahol becsapódott, de egy szombati hivatalos közlemény szerint nem találtak semmit.

Pawel Zalewski nemzetvédelmi miniszterhelyettes az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta kedden: a hazai radarok adatai és a NATO információi szerint is biztosra vehető, hogy a behatoló eszköz elhagyta Lengyelország légterét.

Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a feltételezett légtérsértésre. Az ügyvivő, Andrej Ordas kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem ad magyarázatot az incidensre, amíg nem kap bizonyítékot arra, hogy orosz repülő eszközről van szó.

Főkép forrása:
Az Egyesült Államok kormánya, rawpixel.com

Hirdetés

További cikkek