387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Közel a gázai háború vége? Tűzszünetet kért a Hamász, cserébe elengednének 70 túszt

10perc.hu
2023. 11. 14.
Közel a gázai háború vége? Tűzszünetet kért a Hamász, cserébe elengednének 70 túszt

A palesztin terrorszervezet a fegyverszünet mellett azt kéri, hogy a segélyek is szabadon érkezhessenek az övezetbe ezalatt az időintervallum alatt, Izrael még nem reagált.

A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője közölte: a terrorszervezet kész akár 70, a gázai övezetben fogva tartott túszt szabadon engedni, főként nőket és gyerekeket. Cserébe pedig egy öt napos tűzszünetet kérnek. A Hamász a fegyverszünet mellett azt kéri, hogy a segélyek is szabadon érkezhessenek az övezetbe ezalatt az időintervallum alatt. Izrael egyelőre nem reagált az ajánlatra.

Nem véletlen a palesztin terrorszervezet hirtelen jött tárgyalókészsége, ugyanis Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfő este bejelentette, hogy a Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett.

"A Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett, a terroristák délre szöknek, a civilek kifosztják a Hamász bázisait, nem bíznak már a rendszerben. Erőink előrehaladnak, tervszerűen végzik feladataikat, ahogy növeljük a nyomást, látjuk az eredményét, minden nap újabb Hamász-parancsnokokat, s több tucat, néha több száz terroristát iktatunk ki. A hadsereg elér Gázaváros központjába, és megfontolásai alapján szerint cselekszik" - közölte Galant.


Az izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg a Rantiszi kórház alatt a Gázai övezet északi részén     Fotó: X (Twitter)/IDF


A védelmi miniszter elmondta, az elmúlt napokban fokozták azon tevékenységüket az alagutak ellen, amely kikényszeríti a terroristákat a járatokból. „És ott vagy elesnek, vagy feltétel nélkül megadják magukat, nincs harmadik lehetőség. El fogjuk érni céljainkat, ennek élén a Hamász elleni teljes győzelmet, és az elraboltak hazatérését" - tette hozzá.

Az izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg a Rantiszi kórház alatt a Gázai övezet északi részén - jelentette be az izraeli katonai szóvivő. Daniel Hagari szerint ezzel bebizonyosodott, hogyan kapcsolódnak össze a Hamász terrorista célokra használt, több mint húsz méter mélyen kiépített alagútjai a kórházak és iskolák alatt.

A Rantiszi kórház alatti alagútban cumisüvegeket és pelenkákat, egy széket kötelekkel, és egy rögtönzött konyhát, a túszok ottani korábbi fogva tartásának nyomait találták meg az izraeli csapatok. "A Hamász a kórház többi részétől elzárva kialakított egy helyet. Az egyik szobában fegyvereket találtak, a Hamász fegyverraktárát, robbanóanyagokat, amelyek veszélyt jelentenek a környezetükre" - mondta Daniel Hagari szóvivő.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek