Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izrael elismerte a menekülttábor lebombázását, míg a Hamász újabb túszokat engedne el

10perc.hu
2023. 11. 01.
Izrael elismerte a menekülttábor lebombázását, míg a Hamász újabb túszokat engedne el

Egyre jobban kiszélesedik az izraeli-palesztin háború, amelyben már sajnos egyik fél sem nézi, mekkora árat kell fizetnie a katonai sikerekért.

Izrael egyre hevesebben támadja Gázát, és a légicsapásokat egyelőre még továbbra sem követi a szárazföldi invázió, igaz, egyre több alkalommal indítanak kisebb akciókat az izraeli hadserek alakulatai. Ám bizonyos sikerek felmutatásáért cserébe nem nagyon nézik azt, vajon mennyi egy-egy légitámadás civil áldozatainak a száma.

A gázai hatóságok szerint legalább ötven palesztin meghalt abban a légicsapásban, ami a dzsabáliai menekülttáborban történt. Az izraeli hadsereg (IDF) elismerte, hogy ők bombázták le a menekülttábort a Gáza övezetben. Izrael azzal indokolta támadást, hogy a Hamász egyik parancsnoka volt a célpontjuk, aki az október 7-i terrorcselekmények egyik vezetője volt – írja a Sky News.

A légicsapás során legalább ötvenen meghaltak, 150-en pedig megsérültek a sűrűn lakott menekülttáborban. A Hamász terrorszervezet ellenőrzése alatt álló egészségügyi minisztérium és egy közeli indonéz kórház igazgatója a tragédia után azt mondta, hogy izraeli légicsapás okozta a robbanást.

Az IDF közleményében az áll, hogy vadászrepülőik megölték Ibrahim Biarit, a Hamász egyik parancsnokát, aki felelős volt a Nukbha terorrista ügynökök Izraelbe küldéséért. Az izraeli hadsereg szerint mellette a Hamász számos többi tagját is likvidálták a légicsapásban.


A gázai hatóságok szerint legalább ötven palesztin meghalt abban a légicsapásban, ami a dzsabáliai menekülttáborban történt    Fotó: BBC


Ráadásul a menekülttábor mellett Izrael lebombázta az egyetlen rákbetegeket kezelő gázai kórházat – legalábbis Törökország szerint. Az egészségügyi intézmény török támogatásból működött, Ankara szerint azért is érthetetlen, hogy találat érte, mert Izrael pontosan tudta, hogy ez egy török kórház.

Izraeli találat ért egy törökök által épített és finanszírozott kórházat a Gázai övezetben – állítja a török külügyminisztérium a Times of Israel szerint. Helyszíni felvételek alapján a kórház harmadik emelete jelentősen megrongálódott, és az épület előtt füst töltötte be az eget.

A török külügy szerint a megrongálódott kórház volt az egyetlen olyan intézmény Gázában, ahol még kezeltek rákos betegeket. „Mivel minden szükséges információt, így a szóban forgó intézmény koordinátáit is előzetesen megosztottuk az izraeli hatóságokkal, nincs magyarázat egy ilyen támadásra” – fogalmazott a török külügyminisztérium közleménye.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a török kórházat ért találatot. Az izraeli hadsereg múlt héten azt is bejelentette, hogy a Hamász parancsnoki központja egy kórház alatt található, de az egy másik intézmény volt, nem a most eltalált, rákbetegeket is kezelő kórház.


Újabb túszok szabadon engedésére készül a Hamász    Fotó: Al-Jazeera


A civileket is súlyosan érintő izraeli támadások árnyékában a Hamász igyekszik a világ róluk kialakított negatív képet jelentősen árnyalni. Abu Ubaida, a szélsőséges palesztin szervezet fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője a Telegram közösségi oldalon közzétett videóüzenetben bejelentette, újabb túszok szabadon engedésére készül a Hamász.

Közölte, hogy az elkövetkezendő napokban újabb külföldi túszokat engednek szabadon, de nem árult el további részleteket a foglyok számával vagy nemzetiségével kapcsolatban. Ugyanakkor Abu Ubaida tagadta, hogy az izraeli katona, akinek kiszabadítását Jeruzsálemben hétfőn jelentették be, a Hamász foglya volt. Kijelentette, hogy a Gázai övezetben számos szervezet és személy tart fogva túszokat.

Amíg folyik a palesztin szerecsenmosdatás, kiderült, hogy a Hamász kegyetlenül végzett azzal a német-izraeli tetoválóművésszel, akinek meztelen testét egy teherautón hordozták körbe a szervezet terroristái, miután megtámadták Izraelt.


Az október 7-én elrabolt és egz autó platóján végighurcolt Shani Louk-ot lefejezték a Hamász terroristái     Fotó: Instagram


Holtan találták az izraeli fesztiválról elrabolt Shani Louk-ot, akit október 7-én a megtámadott zenei fesztiválról raboltak el a Hamász fegyveresei. Családja azonosította a sokkoló felvételek alapján. Most hátborzongató részletek derültek ki halálának körülményeiről. Jichák Hercog, Izrael elnöke például azt mondta, hogy Loukot lefejezték.

Ezek a barbár, szadista állatok egyszerűen levágták a fejét, miközben izraeliekre támadtak, akiket megöltek vagy megkínoztakmondta Hercog.

A Daily Star beszámolója szerint megtalálták a német tetoválóművész koponyájának darabjait, és a DNS-teszt elvégzése után értesítették a családot arról, hogy Shani Louk már nem él. A holtteste viszont még mindig a Hamász terroristáinál lehet. A nő barátját továbbra is eltűntként tartják nyilván.


Főkép forrása:
BBC
Címkék:
#Hamász

További cikkek