387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Üzenet Brüsszelből! "Senki sem kényszeríti Magyarországot, hogy az Európai Unió része legyen"

10perc.hu
2023. 10. 26.
Üzenet Brüsszelből! "Senki sem kényszeríti Magyarországot, hogy az Európai Unió része legyen"

Az Unió külügyi vezetője így reagált arra, hogy Orbán Viktor a tömeggyilkos szovjet diktatúrához hasonlította az EU-t.

Orbán Viktor az október 23-i ünnepi beszédében Veszprémben úgy fogalmazott, hogy "szerencsére Brüsszel nem Moszkva. Moszkva tragédia volt. Brüsszel csak egy rosszul sikerült kortárs paródia. Úgy kellett táncolnunk, ahogy Moszkva fütyült. Ha Brüsszel fütyül is, mi úgy táncolunk, ahogy mi akarunk, és ha nem akarunk, akkor nem táncolunk.

De az elvtársi kioktatás változatlan, csak most kondicionalitási eljárásnak hívják. A Magyarországgal szembeni pártmegrovást most brüsszeli jogállami eljárásnak nevezik. És nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok gurulnak be Nyugatról, ugyanoda és ugyanazokhoz".

Ezek a gondolatok eljutottak az EU vezetőihez is, és Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nem is hagyta Orbán szavait szó nélkül. Megüzente, hogy "senki sem kényszeríti Magyarországot arra, hogy az Európai Unió része legyen."

Kiemelte azt is, hogy nem lát párhuzamot vagy hasonlóságot a szovjet megszállás és az Európai Bizottság működése között. Azonban Linas Linkevičius, egykori litván védelmi és külügyminiszter még Borellnél is keményebben fogalmazott, aki szerint hazánkat ki kellene dobni az Unióból.

Gulyás Gergely reagált Josep Borrel EU-s külügyi főképviselő kijelentésére, miszerint semmi nem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: uniós külügyi főképviselőnek lenni sem kötelező. Hozzátette: Magyarország lényegesen tovább lesz az Unió tagja, mint Borrell külügyi főképviselő.

Halkan kérdezzük: tényleg ez a helyes hozzáállás?

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek