395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Itt a vége - összeomlott a Gázai övezetben az egészségügyi ellátás

10perc.hu
2023. 10. 25.

Az ENSZ és más civil szervezetek már napok óta kongatják a vészharangot, ahogy a helyiek is egyre drámaibb helyzetről számoltak be.

A Gázai övezet Hamász által vezetett egészségügyi miniszétriuma közleményt adott ki a Telegramon, amely szerint az övezetben a kórházi ellátás összeomlott. Áramellátás híján a kórházak a lélegeztető gépeket és más egészségügyi berendezéseket generátorokkal üzemeltetik.

"Megerősítjük, hogy 12 kórház és 32 egészségügyi központ nem működik, és attól tartunk, hogy a következő órákban több is le fog állni a támadások és az üzemanyagkészlet kimerülése miatt" - írták, hozzátéve, hogy a kórházi ajtók "nyitva tartása" nem jelenti majd azt, hogy az érkező sebesülteket el is tudják látni.

A nyilatkozat kiegészült a nemzetközi közösséghez intézett kéréssel, hogy lássák el a kórházakat üzemanyaggal, küldjenek "speciális orvosi delegációkat az izraeli agresszióban sebesültek megmentésére". Felszólítottak minden nyugdíjas és önkéntes egészségügyi dolgozót, hogy azonnal csatlakozzanak a kórházak személyzetéhez - írta a BBC. Megjegyezték: az izraeli hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus korábban arról beszélt, hogy a Hamász üzemanyag-készleteket halmoz fel.Az ENSZ kedden délelőtt már kongatta a vészharangot az üzemanyagok fogyta miatt. Közben a világszervezet palesztinokat segítő ügynöksége - UNRWA - arról számolt be, hogy mindössze 54 teherautónyi segély érkezett az övezetbe, ami csak "csepp a tengerben". Most közölték, hogy a gázaiaknak azonnal ételre, vízre és matracokra van szükségük, üzemanyag híján pedig az UNRWA is be kell fejezze a működését szerdán.

Az ügynökség 150 menedékhelyet üzemeltet az övezetben, amelyek többsége iskolaként működött korábban, most pedig 600 000 ember húzta meg magát a létesítményekben. A fentieken kívül higiéniai felszerelésekre is sürgős szükségük lenne - mondta a BBC-nek nyilatkozva Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója.

Beszámolt arról is, hogy az ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének további hat alkalmazottja vesztette életét, a szervezet Gázában elhunyt alkalmazottainak száma 35-re nőtt.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek