Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Öt euró egy gombóc fagyiért? Az elszabadult horvát tengerparti árak

10perc.hu
2023. 08. 17.
Öt euró egy gombóc fagyiért? Az elszabadult horvát tengerparti árak

Nem az a kérdés, hogy drága, hanem hogy miért ennyire – a horvát pénzügyminiszter szerint nagy baj lehet még ebből.

„Drága, drágább, Horvátország”ezzel a nem túl kellemes szuperlatívuszával írta le nemrég egy osztrák bulvárlap az árak alakulását abban az országban, amely Olaszország mellett egyébként az osztrákok legkedveltebb külföldi úti célja. Mostanában a német sajtó kezdte elemezni a jelenlegi horvátországi árak okait és lehetséges következményeit. Az írásokat a horvát Vecernji list is szemlézte.

A napi.hu szerint az euró úgy tűnik, valóban igazolta „teuró” hírnevét. Ugyanis Németországban így nevezték el a közös valutát az euró bevezetése után, a teuer németül drágát jelent. Horvátországban – mint ismert – ez év eleje óta az euró a hivatalos fizetőeszköz.

„Sokak számára úgy tűnik, hogy az Adria luxuscélponttá válik. Az internet és a bulvársajtó tele van panaszokkal a dalmáciai és isztriai árakkal kapcsolatban”írja a FAZ. A magas árakra példaként említik az 5 eurós dubrovniki fagyigombócot, vagy egy hamburgert, amely állítólag 22 euróra rúg az egyik isztriai városban.


Dubrovnikban a magas árak ellenére egyetlen lakosra 36 turista jut nagy átlagban    Fotó: Pixsell


A FAZ közli Marko Primorac horvát pénzügyminiszter nyilatkozatát is, aki június végén nyilvánosan fakadt ki az árak alakulása miatt. Arra figyelmeztetett, hogy ha ez a tendencia folytatódik, az veszélyeztetheti a turisztikai szezont, vagyis hosszú távú (negatív) hatásai lehetnek – írja a frankfurti napilap.

A turizmus pedig – jegyzi meg a FAZ – Horvátország legfontosabb gazdasági ága. Primorac kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban indokolt volt-e a részben igen magas áremelés, és emlékeztetett a kormány intézkedéseire, köztük az energiatámogatásokra és a turizmusnak nyújtott kedvezményekre – jegyzi meg a FAZ. Idézi Primorac akkori végkövetkeztetését: Túl magasak az árak!

Persze a német lap azt is megjegyzi, hogy akadnak olyan nevezetességek, ahol mondjuk, nem lenne nagy baj, ha némileg elmaradoznának a turisták. Külön kiemelik Dubrovnikot, ahol lassan lépni sem tudnak a látogatóktól és egyetlen lakosra 36 turista jut nagy átlagban.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek