Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ingyen taxival mehetnek haza a részegek a szórakozóhelyekről – Bevezetnéd Magyarországon?

10perc.hu
2023. 08. 10.
Ingyen taxival mehetnek haza a részegek a szórakozóhelyekről – Bevezetnéd Magyarországon?

Augusztustól szeptember közepéig hat olasz város: Mantova, Velence, Lecce, Urbino, Pavia, Grosseto egy-egy szórakozóhelyén indul a taxiutalványos buli.

Az olasz Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium (MIT) egyetértési nyilatkozatot írt alá az éjszakai szórakozóhelyeket képviselő szakmai szövetségekkel egy kísérleti projektről, amelynek keretében a diszkók kijáratánál, hajnalban, ingyenes taxik szállítják majd haza az ittas fiatalokat – tudta meg a sicurauto.it.

A kezdeményezés remekül hangzik, különösen annak fényében, hogy Itáliában hónapok óta kongatják a vészharangot, amiért rengeteg fiatal szenved közúti balesetet az átbulizott éjszakák után. A vasárnap hajnali tragédiák okát a bárpultoknál kell keresni. Az ötlet, miszerint a szombat éjszaka után a piás fiatalok inkább taxiba üljenek, mint a volán mögé, nem is ördögtől való.

Állítólag az MIT erre elkülönített pénzt, amiből utalványokat ad a szórakozóhelyeknek. Kérdés, milyen rendszerben adnák majd az ingyenes kvótákat a 60 milliós ország több ezer szórakozóhelyének, illetve helyes-e közpénzből fizetni a taxit azoknak, akik a diszkókban berúgnak. Nem lesz-e a kezdeményezés egyben felkérés egy táncra, miszerint jöhet a felelőtlen italozás, hiszen számonkérés helyett ingyen taxi jár érte.


Mehet a buli, maximum taxival mennek haza a fiatalok    Fotó: sicurauto.it


Aztán még az sem világos, hogy ki és hogyan végzi majd az alkoholtesztet, ami szükséges feltétele az ingyenes taxira szóló utalvány igénybevételének. Lesz rendőr az összes diszkó kijáratánál? És az ellenőrzések önkéntesek, kötelezőek vagy véletlenszerűek lesznek? A rendőrség képes lesz arra, hogy az alkoholteszt során pozitívnak talált embereket taxiba kényszerítse? Egyáltalán, lesz elég taxi?

Sok a megválaszolatlan kérdés, csak annyi biztos, hogy augusztustól szeptember közepéig hat város: Mantova, Velence, Lecce, Urbino, Pavia, Grosseto egy-egy szórakozóhelyén indul a taxiutalványos buli. Aztán majd lehetőség nyílik a projekt hatékonyságának értékelésére...

Főkép forrása:
sicurauto.it

További cikkek