Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Háború ide vagy oda – virágzik Ukrajnában a béranyabiznisz

10perc.hu
2023. 07. 26.
Háború ide vagy oda – virágzik Ukrajnában a béranyabiznisz

Egy gyermek megszerzése a BiotexCom klinikán keresztül körülbelül 40 000 euróba kerül, ennek az összegnek több mint fele a béranyákhoz kerül.

Tavaly márciusban, néhány héttel azután, hogy Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajna ellen, Remo és Amalia váratlan telefonhívást kapott Kijevből. Európa egyik legnagyobb béranya-klinikája meghívta az olasz házaspárt a háború sújtotta országba, hogy elvégezzék a szükséges orvosi vizsgálatokat, majd megkezdjék a babavállalási eljárást. A háború sem tudta megállítani a házaspárt.

„Tíz éve próbáljuk valóra váltani azt az álmot, hogy saját gyermekünk legyen. Sem a bombák, sem a háború nem fog megállítani minket” – mondta az 55 éves Remo, aki ukrán béranyától reméli beteljesülni az álmát.

Ukrajnában a liberális jogi kereteknek köszönhetően felvirágzott béranyaklinikák továbbra is élénk üzletmenetet folytatnak, a háború ellenére több száz külföldi érkezik Kijevbe, főleg Olaszországból, Romániából, Németországból és Nagy-Britanniából. Azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének vállalni, egy sor klinikai vizsgálaton kell átesni.

Ha ezek megtörténtek, és az orvos meddőséget diagnosztizált, a házaspár megkezdi a béranyasági folyamatot. A béranya kiválasztása után megfelelő megállapodások születnek a felek között, és ha a kiválasztott nő vállalja a szülést, hormonális szereket adnak be neki. Ha megtörtént a mesterséges megtermékenyítés, a leendő szülők megtermékenyített embriói a béranya méhébe kerülnek.


Azoknak a béranyáknak, akik gyermeket szülnek, egy sor klinikai vizsgálaton kell átesni      Fotó: Alessio Mamo/The Guardian


Az ukrajnai béranya-klinikák adatai szerint Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta több mint 1000 gyermek született béranyától, közülük 600 a kijevi BiotexCom klinikán, Európa egyik legnagyobb béranya-klinikáján.

„Még a háború első hónapjaiban is a világ minden tájáról jöttek ide külföldi párok, hogy gyermekük lehessen. A kérelmek száma ma a háború előtti szinten van, és több kérést kapunk, mint amennyit el tudunk fogadni” – mondta a The Guardiannek Ihor Pecsenova, a BiotexCom orvosi igazgatója.

Remo és Amalia sok párhoz hasonlóan több tucat kezelésen esett át, mielőtt Kijevbe mentek volna. Az Olaszországban kormányzó konzervatív többség vádat akar emelni azon párok ellen, akik béranyaság révén külföldre mennek gyermeket vállalni.

„Úgy tűnt, minden ellentmond annak, amiről mindig is álmodtunk. Ez lesz az utolsó próbálkozásunk. És ennek érdekében készek voltunk, vagyunk bármit megtenni, még az életünket is kockáztatni” – mondja Remo.

George (57), egy amerikai székhelyű vállalat mérnöke, és felesége, Clare (46) az elmúlt nyolc évben számos IVF-kísérleten ment keresztül. Tavaly májusban, miközben Oroszország drónokkal támadta folyamatosan Kijevet, az Egyesült Államokból utaztak ide, hogy átvehessék a babájukat.


Rengeteg országból érkeznek párok Kijevbe, hogy gyermekük lehessen    Fotó: Alessio Mamo/The Guardian


„Szerintem bármelyik szülő ugyanezt tenné. A háború nem tántorított el bennünket. Ha a béranya elég bátor volt ahhoz, hogy a harcok idején kilenc hónapig hordja a babát, annyit mi is megkockáztathattunk, hogy egy hónapot háborús övezetbe éljünk” – mondta George.

Másoknak kihordani és megszülni egy gyereket nem egyszerű feladat, és még fájdalmasabbá válik mindez, ha háború dúl körülötted. A konfliktus első hónapjaiban az ukrán béranyák bizonytalanságban éltek, sokan közülük a klinikák óvóhelyén hozták világra a piciket.

Tavaly a BiotexComnál 50 olyan nő szült, akik az orosz erők által megszállt ukrajnai területeken éltek. „Volt egy eset egy újkahovkai nővel. Sikerült feltennem egy evakuációs buszra, de végül az oroszok kilőtték a járművet. Valahogy sikerült megszöknie. A terhesség 33. hetében volt" – emlékszik vissza Pecsenova.

Sok ukrán béranya férje és élettársa a fronton harcol, és sok esetben az oroszok pusztították el falvaikat és otthonaikat. Emiatt sokan közülük a háború miatt a klinika tulajdonában lévő lakásokban laktak a terhességük alatt.


Tamila már a harmadik béranyaságát csinálja végig     Fotó: Alessio Mamo/The Guardian


„Most mentem férjhez egy katonához, akivel kilenc éve vagyok kapcsolatban” – mondja a 36 éves Tamila, aki július végén szül egy román házaspárnak. Ez a harmadik béranyasága. „Büszke vagyok arra, amit csinálok. Büszke béranya vagyok, és örülök, hogy segíthetek olyan pároknak, akiknek nem lehet saját gyermekük” – jelentette ki.

Dana társa is a fronton, Ukrajna déli részén harcol. Négy saját gyermeke van, és most vállalja első béranyaságát egy olasz házaspárnál. „Az egyetlen ok, amiért beleegyeztem, az a pénz. Csak az anyagi előnyök miatt vállaltam ezt. Mivel a férjem a fronton harcol, valamiből el kell tartanom a másik négy gyermekemet” – mondta Dana (36).

Egy gyermek megszerzése a BiotexCom klinikán keresztül körülbelül 40 000 euróba kerül. Pecsenova azt mondja, hogy ennek az összegnek több mint fele a béranyákhoz megy. A kereskedelmi béranyaság legális Ukrajnában, de az iparágat éles kritikák érik az országon belülről és kívülről, a klinikákat „gyermekgyáraknak” nevezik.


Dana a béranyaságból kapott pénzből tartja el négy saját gyermekét, miközben párja a fronton harcol     Fotó: Alessio Mamo/The Guardian


Az évek során számos riport számolt be a béranyákkal szembeni embertelen és sértő bánásmódról . A háború alatt az ellenzők egyre jobban megerősödtek. Tavaly márciusban az ukrán parlamenti képviselők azt javasolták, hogy a külföldiek részére tiltsák meg az ukrán béranyák szolgáltatásainak igénybevételét a hadiállapot idején. A béranyaság ellenzői azt mondják, hogy az ukrán béranyáktól született gyermekeknek Ukrajnában kell maradniuk.

Tavaly májusban a törvényt elutasította az ukrán parlament. „A béranyák ezt a pénzért teszik. Nem akarnak több gyereket, csak eltartani a már megszületett gyerekeiket” – mondja Pecsenova.

Főkép forrása:
Alessio Mamo/The Guardian

További cikkek