Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin megfenyegette a Wagner-lázadás szervezői, bűnözőnek titulálva őket

10perc.hu
2023. 06. 27.
Putyin megfenyegette a Wagner-lázadás szervezői, bűnözőnek titulálva őket

Az elnök beszéde volt az első olyan alkalom, hogy az orosz vezetés nyilvánosan elismerte, hogy veszteségeket szenvedett el az orosz légierő, amikor hétvégén Prigozsin emberei Moszkva ellen vonultak.

Televíziós beszédet mondott Vlagyimir Putyin hétfő este – írta a The Guardian. Ebben az orosz elnök a Wagner-csoport bezárását is javasolta. Hozzátette: betartja ígéretét, azaz a Wagner-zsoldosok áttelepülhetnek Fehéroroszországba, ha akarnak. „A Wagner-vezetők és harcosok többsége hazafi. Titkon használták őket testvéreik ellen” – mondta.

Vlagyimir Putyin azt is mondta, hogy a Wagner-lázadás szervezőinek felelniük kell, tettük bűncselekmény, amelynek célja Oroszország meggyengítése volt. Putyin szerint a “fegyveres lázadást úgyis elfojtották volna”. Megköszönte az orosz nép támogatását, hazaszeretetét és szolidaritását. Hozzátette: az orosz társadalmat „egyesítette a haza védelmében vállalt felelősség”.

Beszédében a Wagner lázadása alatt lelőtt orosz pilóták előtt is lerótta tiszteletét. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az orosz vezetés nyilvánosan elismerte, hogy veszteségeket szenvedett el az orosz légierő, amikor hétvégén Prigozsin emberei Moszkva ellen vonultak. „Az elesett, hős pilótáink bátorsága és önfeláldozása tragikus, pusztító eseményektől mentette meg Oroszországot” – mondta Putyin.

Arról továbbra sincs hivatalos információ, hogy a wagneresek hány repülőgépet lőttek le, és hány pilóta veszett oda. A Rybar nevű orosz katonai blog szerint Prigozsinék legalább hat helikoptert és egy repülőgépet lőttek le, melynek következtében 13 orosz pilóta vesztette életét.


Putyin egyértelművé tette, hogy Oroszországban meg vannak számlálva a Wagner-csoport napjai      Fotó: kremlin.ru


Putyin egyértelművé tette, hogy Oroszországban meg vannak számlálva a Wagner-csoport napjai: vagy szerződést kötnek a védelmi minisztériummal és beolvadnak a hadseregbe, vagy áttelepülnek Fehéroroszországba. Vagyis követik a magánhadsereg vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint.

A zsoldosvezér felbukkant Belaruszban, ahol rejtélyes táborokba küldik a lázadó wagnereseket. Az első, 8 ezer fő befogadására alkalmas tábor 200 km-re lesz az ukrán határtól. A Verstka Media információi szerint a munkások azt a feladatot kapták, hogy nagyon gyorsan építsék fel a 24 ezer négyzetméteres tábort. „A feladat, azaz a tábor felépítése ma ebédig tart” – érzékeltetve az újság informátora a szűkre szabott határidőt.

Közben újraindult a toborzás. A legtöbb harcos nem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal, mert rájöttek, hogy az egy vágóhíd, legfeljebb 1-2 százalék gondolkodik ezen. Az információt, azaz hogy a zsoldosokat Lukasenkához küldik, a wagneresek hozzátartozói is megerősítették.


„Sztrelkov” Girkin, a „Donyecki Népköztársaság” volt védelmi minisztere szerint itt az ideje, hogy Vlagyimir Putyin lemondjon      Fotó: rosbalt.ru


Találgatások övezik azt is, hogy mi lesz ezek után a Wagner-csoport sorsa. Dmitrij Peszkov a Kreml sajtótitkára úgy nyilatkozott, hogy a lázadásban részt vevő wagneritákat nem üldözik, figyelembe veszik „a fronton szerzett érdemeiket".

„Sztrelkov” Girkin, a „Donyecki Népköztársaság” volt védelmi minisztere arról beszélt, ha Vlagyimir Putyin nem akar háborús vezetőként viselkedni, akkor itt az ideje, hogy lemondjon. ,,Ha az orosz elnök a jelenlegi helyzetben nem képes háborús helyzetbe állítani az országot, akkor át kellene adnia a stafétát valaki olyannak, aki képes erre" – fogalmazott a szakadár parancsnok.

Emellett azt is megismételte, hogy a hatalomátadásnak békésen kell lezajlódnia, tehát nem támogatja a Prigozsin féle puccsot. Beszédében arra is felszólította Putyint, hogy mozgósítsa az országot.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek