Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre nagyobb bajba kerül Kijev

10perc.hu
2023. 06. 14.
Egyre nagyobb bajba kerül Kijev

Az ukránokhoz vezetnek az Északi Áramlat felrobbantásának szálai, míg német Leopard 2-es harckocsikat zsákmányolhattak az oroszok, ezzel pedig veszélyes információkhoz juthattak hozzá.

Egy bizalmas, kormányközeli forrás azt állította nemrég, hogy az Egyesült Államok kormánya két-három hónappal az Északi Áramlat tavaly szeptemberi felrobbantása előtt titkosszolgálati jelentéseket kapott a gázvezeték elleni ukrán támadás tervéről. A Wall Street Journal úgy fogalmazott, az erről szóló részletinformációk az idén tavasszal megszellőztetett Pentagon-iratokban is fellelhetők.

Az amerikai hírszerzéssel a holland katonai hírszerzés szintén közölte, hogy az ukrán hadsereg támadást tervezhet a vezeték ellen egy búvárcsapat segítségével, amely a vezérkari főnöknek, Valerij Zaluzsnijnak jelent jelent közvetlenül, éppen azért, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ne tudjon semmit a műveletről - írta a Blikk.

Az amerikai lap szerint a hírszerzők meg is kérdezték az ukránokat, hogy készülnek-e a támadásra, ám ott az értesüléseiket sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták. Később aztán arról jöttek ügynökségi információk, hogy Ukrajna visszavonta a kiszivárgott tervet.


A holland katonai hírszerzés közölte az amerikaiakkal, hogy az ukrán hadsereg támadást tervezhet a vezeték ellen egy búvárcsapat segítségével     Fotó: The Telegraph/Reuters


Az ATV Híradó szerint robbantással számos európai kormány Oroszországot gyanúsította, míg Putyin az Egyesült Államokat, valamint szövetségeseit okolta. Olyan forgatókönyvek is napvilágot láttak, hogy egy "civil" ukránbarát csoport felelős a robbantásért. Ukrajna továbbra is tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.



A frontvonalon sem jobb Kijev helyzete. Ugyan folyamatosan nyomul előre nagy áldozatok árán az ukrán hadsereg, ám az oroszok napok óta arról számolnak be, hogy német Leopard 2-es harckocsikat és amerikai M2-es Bradley lövészpáncélosokat sikerült zsákmányolniuk. Ráadásul nemrég több olyan videó is nyilvánosságra került a közösségi médiában, amelyről egyértelműen igazolható, hogy az ukránok valóban elveszítettek több nyugati páncélos járművet.


Immár bizonyított, hogy több kilőtt nyugati harckocsi került orosz kézre     Fotó: BBC


Nagy kérdés, hogy az oroszok mit kezdhetnek ezekkel. Bár megjavítani és újból csatasorba állítani valószínűleg nem tudják ezeket, mivel nincs hozzájuk semmilyen alkatrészük. Leginkább arra lehet jó egy-két helyreállított nyugati páncélos, hogy az interneten vagy a tévében mutogassák, esetleg kiállítsák a moszkvai német vagy amerikai nagykövetség elé - írja az Infostart.

Az oroszok számára a harckocsik páncélzatának a felépítése lehet a legfontosabb, ugyanis a modern tankok többrétegű páncélzattal rendelkeznek, amelynek pontos felépítése szigorúan titkos. És, ha az oroszok sikeresen felmérik a páncélzat összetételét, akkor a járművek gyenge pontjait is megtalálhatják, ami a későbbiekben fontos lehet számukra.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek