Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Belgrád lett a vérfürdők városa - két nap, 17 áldozat

10perc.hu
2023. 05. 06.
Belgrád lett a vérfürdők városa - két nap, 17 áldozat

A mostani vérontások előtti évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a szerb fővárostól 50 kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.

A világ döbbenten áll a Belgrádban és környékén történt vérrontások miatt, és ami még szörnyűbbé teszi a gyilkosságokat, hogy egy 13 és egy 20 éves mészárolta le azt a 17 embert, aki a fegyverük csöve elé került. Ráadásul az áldozatok fele szintén iskolás gyermek volt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú vagy 14 év alatti gyerek követte el. Az utóbbi évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a Belgrádtól 50 kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.


Alapvető veszély fenyegeti a gyerekeket Belgrádban     Fotó: Anadolu Agency


Szerdán egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák – júliusban lesz 14 éves, így nem vonható felelősségre a tettéért – lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt. A tragédia árnyékában nyilvánosságra került, hogy egy harmadikos (!!) gyerek listát készített azokról, akiket meg akar ölni, míg Boszniában egy hasonló vérengzésre készülő középiskolást tartóztattak le.

Erre itt a következő tragédia. A Belgrád melletti Mladenovacon és környékén a 20 éves U.B. gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített. Valóságos hajtóvadászat indult a férfi után – a szerb belügyminisztérium több mint 600 tagja vett részt ebben –, akit végül a tett helyszínétől mintegy 60 kilométerre délre, Kragujevac környékén található nyaralójában fogtak el, ahol egy egész fegyverarzenált találtak a rendőrök.


Több mint 600 rendőr vett részt a lövöldöző elleni hajszában    Fotó: Anadolu Agency


Aleksandar Vucic szerb elnök terrorcselekménynek minősítette az esetet, és a fegyvertartásra vonatkozó törvények drákói szigorítását jelentette be. Ugyanakkor közölte, hogy a büntethetőségi életkori határt mindenképpen meg kell változtatni.

Ugyanis az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője pedig októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet 20 év letöltendő szabadságvesztés.

Főkép forrása:
Anadolu Agency

További cikkek