Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ezt hogy nyeli le Peking? India lett a világ legnépesebb országa

10perc.hu
2023. 04. 25.
Ezt hogy nyeli le Peking? India lett a világ legnépesebb országa

Az ENSZ számításai szerint India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő, ezzel első alkalommal laknak többen a dél-ázsiai országban, mint Kínában.

Az ENSZ becslései szerint India megelőzte Kínát, a világ legnépesebb országa lett - számolt be róla a The Guardian online kiadása. A világszervezet szerint ez a legjelentősebb változás a feljegyzések kezdete óta. India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő, ezzel első alkalommal laknak többen a dél-ázsiai országban, mint Kínában.

Mióta az ENSZ 1950-ben elkezdte a Föld népességének nyilvántartását, ez az első eset, hogy Kína elveszítette az első helyet. A kínai népességcsökkenés előzménye, hogy évtizedeken át szigorú törvényekkel igyekeztek korlátozni a születésszámot, a többi között az 1980-as években egyre korlátozták a családonként vállalható gyerekek számát, a további gyerekek vállalását bírsággal sújtották.

India népessége eközben 1950 óta több mint egymilliárddal nőtt. Noha csökkenő ütemben, de a növekedés várhatóan folytatódik, és 2064-re a lakosok száma eléri az 1,7 milliárdot. Jelenleg naponta átlagosan 86 ezer baba születik az országban, Kínában mindössze 49 400.

Főkép forrása:
The Guardian/AP

Hirdetés

További cikkek