Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Családtervezés tálib-módra! Betiltják a fogamzásgátló tablettákat Afganisztánban

10perc.hu
2023. 02. 18.
Családtervezés tálib-módra! Betiltják a fogamzásgátló tablettákat Afganisztánban

A hatalmon lévő tálib kormány nyugati provokációnak tartja az antibébi tabletták használatát, a lépés újabb támadás a nők jogai ellen.

Ha ma valaki Kabulban jár az utcákon, azt láthatja, hogy a tálib fegyveresek sorra keresik fel a gyógyszertárakat is a kórházakat, hogy megfenyegessék az ott dolgozókat, nehogy adjanak az afgán nőknek fogamzásgátló tablettát. A jelentések szerint a kormány betiltotta annak használatát, mondván, az antibébi tabletták szedése nyugati provokáció, mellyel ellenőrizni akarják a muszlim lakosság népszaporulatát.

A The Guardian értesülései szerint a tálibok házról házra járnak, szülésznőket fenyegetnek, és arra utasítják a gyógyszertárakat, hogy távolítsák el polcaikról az összes fogamzásgátló gyógyszert és az összes védekezést elősegítő eszközt.

„Már kétszer jártak az üzletemben fegyveresek, és megfenyegettek, nem tarthatok fogamzásgátló gyógyszereket. Rendszeresen ellenőriznek minden kabuli gyógyszertárat, mi pedig leállítottuk a termékek árusítását. Mi mást tehetnénk?” – mondta egy bolttulajdonos a városban.


A tálib fegyveresek arra utasítják a gyógyszertárakat, hogy távolítsák el polcaikról az összes fogamzásgátló gyógyszert     Fotó: The Guardian/Morteza Nikoubazl


Más gyógyszerészek is megerősítették a lapnak, hogy Kabulban és Mazar-i-Sharifban hivatalosan elrendelték, hogy semmilyen fogamzásgátló gyógyszert nem tarthatnak raktáron, illetve a készletet nem adhatják el.

„E hónap eleje óta tilos a gyógyszertárban tárolni olyan termékeket, mint a fogamzásgátló tabletták és a Depo-Provera injekciók. Túlságosan félünk, így nem merjük még titokban sem eladni a meglévő készletet” – mondta egy másik kabuli bolttulajdonos.

A tálibok kabuli közegészségügyi minisztériuma nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, és az UNFPA afganisztáni képviselője sem válaszolt a témában feltett megkeresésekre. Ugyanakkor Ustad Faridoon, egy kandahári tálib tisztviselő elmondta a The Guardiannek, hogy nem támogatja a fogamzásgátlók szedésének teljes tilalmát az országban.


Sem a tálibok kormánya, sem a kabuli közegészségügyi minisztérium nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben     Fotó: BBC


„A fogamzásgátló használata néha orvosilag szükséges az anya egészsége érdekében. A saríában is megengedett a fogamzásgátló módszerek alkalmazása, ha az anya életét veszélyezteti egy terhesség vagy bármi egyéb. Ezért a fogamzásgátlók teljes betiltása nem helyes” – vélekedett a tisztviselő.

A fogamzásgátlók betiltása a tálibok legújabb támadása a nők jogai ellen amióta 2021 augusztusában hatalomra kerültek. Ígéreteik ellenére már megszüntették a lányok részvételét a középoktatásban, bezárták az egyetemeket a fiatal nők előtt, kényszerítették a munkából való kilépésre őket és korlátozták a nőket az otthonuk elhagyásában. A fogamzásgátlók korlátozása pedig jelentős csapás lesz az amúgy is törékeny egészségügyi rendszerrel rendelkező országban.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek