386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rezsitámogatás: a kormány kifizeti a decemberi gázszámlát – Németországban

10perc.hu
2022. 11. 02.
Rezsitámogatás: a kormány kifizeti a decemberi gázszámlát – Németországban

A 9 milliárd euróba, azaz 400 forintos árfolyamon számítva, 3600 milliárd forintba kerülő intézkedés része egy jelentős rezsicsökkentési csomagnak.

Nem kell kifizetniük a gázfelhasználóknak a decemberi számlát – egészen pontosan az éves számla decemberre eső részét, előlegként – Németországban. Olaf Scholz közösségi oldalán jelentette be, a kormány döntése alapján átvállalják a költségeket – írta meg a vg.hu..

A határozat értelmében a decemberi gázszámla átvállalása nemcsak a háztartásokra vonatkozik, hanem a kis- és középvállalkozásokra is. Ráadásul nem csupán a gázzal, hanem a távhővel fűtő ingatlanokra is vonatkozik a kedvezmény.


Olaf Scholz német kancellár közösségi oldalán jelentette be a decemberi gázárkompenzációt     Fotó: DPA


Az intézkedés becsült költsége mintegy 9 milliárd euró, ami 400 forintos árfolyammal számítva 3600 milliárd forint. Mindezt a Gazdasági stabilizációs alapból finanszírozzák, amit 200 milliárd euróval töltött fel a német vezetés.

A decemberi nullázás mellett 2023 elején márciustól ársapkát kap a gáz és távhő, ami visszamenőlegesen, februártól érvényes. Ez azt jelenti, hogy 2024. április 30-ig a gázfogyasztóknak a becsült éves fogyasztásuk 80 százalékát kilowattóránként 12 centért kell megkapniuk. A távhőfogyasztók esetén az árplafon 9,50 cent.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek