Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szijjártó Péter: „Határozottan visszautasítom, hogy oroszpártiak lennénk!”

10perc.hu
2022. 09. 24.
Szijjártó Péter: „Határozottan visszautasítom, hogy oroszpártiak lennénk!”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában közölte, hazánk egyértelműen kiáll az ukránok és az ország területi integritása és szuverenitása mellett.

A legtöbb uniós tagállam megdöbbent azon, hogy az egyeztetett álláspont ellenére Szijjártó Péter tárgyalóasztalhoz ült New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén a mindenki által került Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában is megerősítette, mindezt azért tette, mert úgy véli, a problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke.

Szijjártó megismételte a saját közösségi oldalán is megosztott beszélgetésben azokat a kormányzati elképzeléseket, miszerint azok a szankciók, amelyeket Oroszországgal szemben bevezettek, károsabbak és fájdalmasabbak Európára nézve, mint az Oroszországi Föderációra. Kijelentette, az Európai Unió (EU) szankciós politikája ebben a tekintetben kudarcot vallott.


Szijjártó Péter többször felajánlotta, hogy Magyarország legyen a béketárgyalások helyszíne      Fotó: Facebook/Szijjártó Péter


Egyértelművé tette, hogy semmiképpen sem fogja a kormány az ország biztonságos energiaellátását kockára tenni. Rámutatott arra a szerinte nyilvánvaló tényre, hogy Közép-Európában az energiaellátás kérdése földrajzi és infrastrukturális kérdés, és jelenleg fizikailag lehetetlen kielégíteni Magyarország olaj- és földgázigényét Oroszország nélkül.

Ugyanakkor határozottan visszautasítja azt a vádat, miszerint Magyarország inkább Oroszország oldalán állna.

Nagyon komolyan vissza kell utasítanom ezt a vádat, mert mi, magyarok, már a kezdetektől fogva elítéltük ezt a háborút, és eddig nem vétóztunk meg egyetlen szankciós csomagot sem" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy az érvényben lévő hét szankciós csomagot egyhangú szavazással fogadta el az EU.


A külügyminiszter kitart amellett, hogy az Európai Unió (EU) szankciós politikája kudarcot vallott     Fotó: Facebook/Szijjártó Péter


Arra a kérdésre, hogy mit tenne Magyarország, hogy segítse Oroszország felelősségre vonását Ukrajna miatt, Szijjártó Péter azt válaszolta, a területi integritásnak és a szuverenitásnak kell képeznie a nemzetközi politika és a nemzetközi jog alapját. „Egyértelműen kiállunk az ukránok és az ország területi integritása és szuverenitása mellett, de a béke szükséges" – közölte Szijjártó.

Hozzátette, hogy ezért a magyar kormány már a háború kezdetétől fogva azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését sürgette. Még azt is felajánlották, hogy Magyarország legyen a béketárgyalások helyszíne.

Főkép forrása:
Facebook/Szijjártó Péter

Hirdetés

További cikkek