Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elszabaduló energiaárak ide, magas infláció oda, Európában elsöprő az oroszellenes szankciók támogatottsága

10perc.hu
2022. 09. 08.
Elszabaduló energiaárak ide, magas infláció oda, Európában elsöprő az oroszellenes szankciók támogatottsága

Az Eurobarométer felméréséből kiderült, az uniós tagállamok polgárainak nagy többsége egyetért az energiafüggőség csökkentésével, a közös uniós valuta támogatottsága pedig történelmi rekordot döntött.

Noha Moszkva éppen abban bízik a néhány európai nagyvárosban lezajlott kisebb-nagyobb tüntetéseket látva, hogy az emberek kikényszerítik az oroszellenes gazdasági szankciók eltörlését a rezsirobbanást követően, az Eurobarométer kedden publikált felméréséből egyértelműen kiderült, a Kreml urai hatalmas tévedésben vannak.

Kétségtelen tény, hogy Európában az emberek elsöprő többsége gondolja azt a napi.hu szerint, hogy az országuk legfontosabb problémája jelenleg az infláció, a gazdasági helyzet és az energiaellátás biztonsága. Persze országonként változik annak a száma, hogy hol mennyire érzik meg a háború hatását.


Megnőtt az emberek Európai Unióba vetett bizalma, valamint továbbra is egyetértenek az EU-döntéseivel     Fotó: freepik.com


Amíg az EU-ban csak átlagosan tízből hatan érzik az ukrajnai háború következményeit a hétköznapi megélhetésben, addig a magyarok 84 százaléka arról számolt be, hogy komoly pénzügyi gondokkal küzd. Ennek ellenére összességében megnőtt az emberek Európai Unióba vetett bizalma, valamint továbbra is egyetértenek az EU-döntéseivel.

Jelentős hányada támogatja az Oroszország Ukrajna elleni háborújára adott válaszlépéseket. Az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések terén a humanitárius segítségnyújtást támogatják a legtöbben (92 százalék), ezt követi a háború elől menekülő ukránok befogadása (90 százalék).

Tízből közel nyolc európai támogatja az orosz kormány, vállalatok és magánszemélyek elleni gazdasági szankciókat, valamint a megkérdezettek 68 százaléka egyetért azzal, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.


Az euró támogatottsága rekordszintet ért el: az emberek 72 százaléka bízik a közös valutában     Fotó: freepik.com


Az uniós polgárok túlnyomó többsége szimpatizál a megújuló energia fejlesztéseivel és az orosz energiafüggőség csökkentésével is – tíz válaszadóból kilencnek ez a véleménye –, miközben az euró támogatottsága rekordszintet ért el: az emberek 72 százaléka bízik a közös valutában.

Majdnem tíz válaszadóból kilencen gondolják azt is, hogy Európának csökkentenie kéne az orosz energiafüggőséget, amit a válaszadók szerint megújuló energiaforrásokkal, valamint az energiahatékonyság növelésével lehetne elérni.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Infláció

További cikkek