Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mégis belebukott a „covid-buliba” Boris Johnson

10perc.hu
2022. 07. 07.
Mégis belebukott a „covid-buliba” Boris Johnson

Nagy-Britannia miniszterelnöke ma lemondott a Konzervatív Párt elnöki pozíciójáról, és távozik a miniszterelnöki székből is miután megválasztják az utódját.

Ahogy arra már az elmúlt napok eseményei után következtetni lehetett, lemondott pártelnöki pozíciójáról Boris Johnson, aki így nemcsak a Konzervatív Párt éléről, hanem a miniszterelnöki székéből is távozik. A brit kormányfő bejelentésére azt követően került sor, hogy egyeztetett II. Erzsébet királynővel.

Johnson, aki 2019 óta állt a kormányzó Konzervatív Párt és a brit kormány élén, csütörtök délután, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott: az alsóházi konzervatív frakció immár egyértelművé vált szándéka az, hogy a párt élére új vezető, ebből következően a kormány élére új miniszterelnök kerüljön.

"Szeretném, ha tudnák, hogy milyen szomorúsággal tölt el a világ legjobb állásának feladása, de a sors így hozta" - tette hozzá a lemondott kormányfő, aki utalt arra, nem akart lemondani, és a kialakult helyzetért a Konzervatív Párt tagjait okolja.



Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt azonban csütörtökre gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kormány. A héten először Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le.

Máig összesen 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, tanácsadóknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra. Még Johnson legodaadóbb híve és támogatója, Priti Patel belügyminiszter is lemondásra szólította fel a kormányfőt.

Végül is hiába úszta meg a bizalmatlansági szavazást Johnson, csak belebukott az úgynevezett partygate-be, amikor is a covid legszigorúbb időszakában a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével.

Főkép forrása:
ITV News
Címkék:
#Koronavírus

További cikkek