Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Takarodjatok innen – majd lecsapott a korbács az amerikai-mexikói határon

10perc.hu/FG
2021. 09. 22.
Takarodjatok innen – majd lecsapott a korbács az amerikai-mexikói határon

Bejárták a világsajtót azok a felvételek, melyeken egy amerikai határőr lóháton, korbáccsal a kezében próbálja megakadályozni egy haiti migráns bejutását a Rio Grande határfolyó partján létesített menekülttáborba.

Vélhetően nem erre gondolt Joe Biden, amikor a demokrata kormányzat nevében a migránsok helyzetének normalizálását ígérte. Mindenesetre azt nem tudjuk, hogy az amerikai elnök olvasta-e az El Paso Times híradását, miszerint az incidens Del Rio határvárosban, a Rio Grande partján történt, ahol lovas határőrök próbálták megakadályozni haiti migránsok tömeges belépését az Egyesült Államok területére.

„Gyerünk! Takarodjatok ki innen! Vissza Mexikóba!” - ordította egy lovas határőr, aki ezt követően a migránsokra irányozta korbácsát, miközben közülük egy férfi elesett, a többiek pedig sietősen fedezéket próbáltak találni – írja a nymag.com amerikai hírportál.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium vizsgálatot indít a korbácsos határincidens kivizsgálása céljából – jelentette be Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter Washingtonban.

A hét eleji korbácsolás idejére mintegy 14.500 haiti migráns zsúfolódott össze egy híd alatt létesített táborban a határváros területén. A menekültek arra várnak, hogy az amerikai határőrség regisztrálja őket és elkezdődhessen a hivatalos befogadási procedúra. A városban 40 Celsius fok közeli hőség tombolt.



A koldusszegény és a földrengés sújtotta Haitin a hosszan elnyúló éhínség következtében mintegy 5 millió ember alutáplált az ENSZ kimutatása szerint, mely a lakosság közel fele. Sokkoló tény, hogy számos haiti asszony sárból készít süteményeket, melyeket részben éhségük csillapítására, részben eladásra szánnak.

Az instabil állam elnökét is meggyilkolták néhány hónappal ezelőtt. A káosz, a kilátástalanság a sziget lakóinak százezreit ösztönzi évtizedek óta hazája elhagyására. A célországok között van Brazília, Chile, továbbá a közeli Dominika és Kuba is az Egyesült Államok mellett.

Sokakat meglepett, hogy rengeteg haiti menekült Texasban próbál menekült státuszért folyamodni, hiszen Florida sokkal közelebb fekszik a Karib-tengeri szigetországhoz. Ennek oka szakértők szerint az lehet, hogy a migránsok jelentős része már évekkel korábban elhagyhatta Haitit, Közép-Amerikában tengetve napjait mostanáig, majd megindultak az okmányok nélküli haitiak az Egyesült Államok felé – írja a USA Today.



A washingtoni kormányzat eldöntötte, ellenáll a haiti migránsok áradatának: 600 fővel erősítette meg a határőrséget a kritikus határszakaszon, s e mellett megkezdte a táborokba zsúfolt menekültek tömeges deportálását. Csak a múlt hétvégén mintegy 3300 embert emeltek ki a Del Rio-i táborból: egy részüket büntetés-végrehajtási központokba szállították át, másokat szülőhazájukba tartó repülőjáratokra kényszerítettek.

A Biden-adminisztráció a Title 42 névre hallgató, még a Trump-érában hozott rendelkezésre hivatkozva deportálhatja a migránsokat, mielőtt azok menedékkérelemmel fordulhatnának az amerikai hatóságokhoz. Mindezt a Covid-19 betegség terjedésének prevenciójával indokolják.

Biden elnöksége alatt a rendelkezést gyerekek és bizonyos családok esetében már nem alkalmazzák, a kiutasíthatók köre tehát valamelyest szűkült. Washington azt tervezi, a mai naptól mintegy megduplázza a Haitira visszaküldendő gazdasági menekültek számát médiaértesülések szerint.

Főkép forrása:
eu.usatoday.com/AFP

További cikkek