Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rakétatámadás érte a kabuli repteret, a tálibok kivégeztek egy folkénekest

10perc.hu
2021. 08. 30.
Rakétatámadás érte a kabuli repteret, a tálibok kivégeztek egy folkénekest

Noha elvileg holnap, augusztus 31-én éjfélkor elhagyják Afganisztánt a NATO katonái, a jelenleg uralkodó, életveszélyes viszonyok miatt semmi jóra nem számíthat a világ a tálibok teljes hatalomátvétele után.

Többször beszámoltunk már arról, hogy a menekülőkkel zsúfolt kabuli repteret több támadás is érte már. Ezúttal a Tolo News jelentette, hogy ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki a repülőtérre, károkról vagy áldozatokról nincs hír. A CNN szerint összesen öt rakétát vetettek be a támadásba.

Egy tény, korábban Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy a repteret újabb terrortámadás fogja érni. A csütörtöki, mintegy 200 halálos áldozatot követelő pokolgépes merénylet után az amerikaiak dróntámadásokkal álltak bosszút az Iszlám Állam harcosai ellen.

A számításokba hiba csúszott, és a terroristák mellett egy család kilenc tagja is meghalt a CNN helyi riportja szerint. Ráadásul a legfiatalabb civil áldozat egy két éves kislány volt. A tudósításban megszólalt az elhunytak egyik rokona, aki a dróntámadás után azt nyilatkozta, az áldozatok átlagos család voltak, akiknek semmi közük nem volt az Iszlám Államhoz.



Az amerikai hadsereg közben elismerte, hogy a jelentések alapján lehetnek civil áldozatai a támadásuknak. Bill Urban százados, a Középső Parancsnokság szóvivője közölte, a dróntámadás egy olyan gépjárművet ért, aminek a csomagtartójában robbanószerek voltak.

A talibán elítélte az amerikaiak akcióját, szerintük ezzel megsértették az ország szuverenitását. Ugyanakkor a tálibok megegyeztek a nyugati hatalmakkal – erről közös közlemény is megjelent –, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a külföldi állampolgárok mellett azok az afgánok is elhagyhassák az országot, akik más ország utazási engedélyével rendelkeznek.

A tálib felsőoktatásért felelős miniszter az AFP szerint bejelentette, hogy a terveik szerint járhatnak nők az afgán egyetemekre, de a Saria törvényei szerint, azaz a koedukált osztályokat betiltják, ahogy az már jelenleg is így van a helyi általános és középiskolákban. Mint mondta, egy reális és iszlám rendszert akarnak építeni, ami összhangban van a vallás előírásaival, és versenyképes más országokkal is.



Azt korábban az egyik szóvivőjük, Zabíhulláh Mudzsáhid elmondta, nem fogják engedni a köztéri zenét. „A zene tiltott az iszlámban, ugyanakkor reméljük, hogy kényszer helyett rá tudjuk beszélni az embereket ennek mellőzésére" - tette hozzá.

Nos, nem kellett sokáig várni arra, hogy ebben a kérdésben is halálesetről írhassunk. Az AP beszámolt arról, hogy a tálibok az otthonában törtek rá egy afgán folkénekesre Kabultól 100 kilométerre, kivonszolták az utcára és megölték őt. Fawad Andarabi, a kivégzett zenész fia azt nyilatkozta, hogy apja egy ártatlan énekes volt, aki csak szórakoztatta az embereket.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek