Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Több mint százan haltak meg a kabuli reptér elleni támadásokban

10perc.hu
2021. 08. 27.
Több mint százan haltak meg a kabuli reptér elleni támadásokban

Amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett az afganisztáni két robbantásos merényletben és az azt követő tűzpárbajban elhunytak száma, az amerikai rézről 13, míg a tálibok közül legalább 28-an vesztették el az életüket.

Egyre nő a halottak száma a tegnapi, kabuli repülőteret ért két, robbantásos támadás, és az azt követő lövöldözés következtében. Az amerikai hadsereg tizenhárom amerikai katona halálát jelentette, a The Wall Street Journal című amerikai lap szerinti összes, 103-ra áldozatból. Az amerikai erők most azon dolgoznak, hogy a további 18 sérültjüket speciálisan felszerelt C-17-es repülőgépekkel evakuálják Afganisztánból.

Az öngyilkos merényleteket időközben az Iszlám Állam vállalta magára, amelynek afgán szárnya a tálibokkal sem ápol baráti viszonyt. A hatalmat augusztus közepén magához ragadó talibán egyébként határozottan elítélte a merényleteket, és megígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

„Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak” – mondta egy neve elhallgatását kérő tálib tisztségviselő. Egy friss, a Reutersnek tett jelentésükben az áll: az elkövetett robbantásokban megölt emberek közül legalább 28 a tálib mozgalom tagja volt.

Befejezte a német hadsereg (Bundeswehr) a tálib fordulat miatt távozók kimenekítését Kabulból, az utolsó katonák röviddel a nemzetközi repülőtérnél elkövetett merényletek után távoztak az afgán fővárosból - jelentették be Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a robbantások után két katona biztonsági okokból az amerikai csapatok egyik megerősített állomásához vonult, így nem tudott feljutni a kimenekítettek utolsó csoportjait szállító gépekre.



Ők a térségben készenlétben tartott német katonai kórházrepülőgéppel távoztak. A gép a merényletek miatt landolt, hogy támogassa az amerikai erőket a sebesültek ellátásában. A két utolsó katona elszállításával véget ért a Bundeswehr evakuálási művelete, amellyel 45 ország 5347 állampolgárát menekítették ki Kabulból.

A merényletek és a tűzharc hátterében kissé elsikkadt Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő azon bejelentése, miszerint a hatalmat magukhoz ragadó radikális iszlamista tálibok felszólították az országban élő nőket, hogy maradjanak otthon, és ne menjenek dolgozni, mert a katonák nincsenek „arra kiképezve”, hogy tisztelni tudják őket.

Noha a nők jogaival kapcsolatban fűt-fát megígértek a tálibok Kabul elfoglalását követő első nemzetközi sajtótájékoztatójukon, a mostani bejelentés egyértelműen abba az irányba mutat, hogy minden visszatér a nőkkel kapcsolatban, ami a tálibok első, 1996 és 2001 közötti uralmára volt jellemző.

Zabíhulláh Mudzsáhid úgy fogalmazott, a nőknek a saját biztonságuk érdekében nem tanácsos munkába menniük, vegyenek ki szabadságot, amíg a helyzet nem rendeződik. A szóvivő szerint az erre vonatkozó iránymutatás ideiglenes jellegű, és lehetővé teszi a tálib mozgalom számára, hogy megtalálja a módját annak biztosítására, hogy a nőkkel "ne bánjanak tiszteletlenül" vagy "ne bántsák őket".

A tálib szóvivő a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában utalt arra, hogy hosszú távon a nők visszatérhetnek rendes napi rutinjukhoz. Kijelentette: alaptalanok azok az aggályok, miszerint a tálibok arra kényszerítenék őket, hogy otthon maradjanak és elkendőzzék az arcukat.

Mint mondta, sokan félreértik a mahramként ismert férfi kísérő hagyományát, amely csak három napnál hosszabb utazások esetén érvényes. „Ha a nők iskolába, irodába, egyetemre, vagy kórházba mennek, akkor nincs szükségük mahramra” - hangsúlyozta Mudzsáhid.



Azt is megígérte, hogy az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket nem fogják megakadályozni abban, hogy belépjenek a kabuli repülőtérre, ahol jelenleg nagyszabású kimenekítési művelet van folyamatban.

„Mi azt mondtuk, hogy, azok nem mehetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő iratokkal. Útlevelekre és vízumokra van szükségük azon országok számára, ahová indulni készülnek és ezek birtokában légi úton elmehetnek. Ha irataik rendben vannak, nem fogjuk megkérdezni őket, mit csináltak korábban" – hangsúlyozta.

Mudzsáhid a kabuli repülőtér körüli felfordulás ellenére reményét fejezte ki, hogy a tálibok jó kapcsolatot tudnak majd kiépíteni a nemzetközi közösséggel, s e tekintetben a többi között a terrorizmus elleni küzdelmet, az ópiumtermelés felszámolását és a nyugati országokba induló menekültek számának csökkentését említette.

A tálib szóvivő ugyanakkor azt a sajtóértesülést megerősítette, a radikálisok nem fogják engedni a köztéri zenét. „A zene tiltott az iszlámban, ugyanakkor reméljük, hogy kényszer helyett rá tudjuk beszélni az embereket ennek mellőzésére" - tette hozzá.

Főkép forrása:
Twitter/theguardian

További cikkek