Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Baszajev maga volt a sátán!

10perc.hu/moszkvater.com
2021. 06. 14.
Baszajev maga volt a sátán!

Samil Baszajev vezette csecsen terroristák huszonhat esztendővel ezelőtt, 1995. június 14-én foglalták el a dél-oroszországi Bugyonnovszk városának kórházát.

Amikor 2006. július 10-én napvilágot látott a hír, miszerint megölték Samil Baszajev csecsen terroristavezért és több társát Ingusföldön, Ekazseno közelében, a Földön alig akadt hely, ahol ne sóhajtottak volna fel megkönnyebbülve az égre tekintve.

Baszajev életét egy a közelében felrobbantott teherautó oltotta ki, ugyanis a terroristavezér éppen mellette haladt el. Zsigulijában ülve öt társával együtt egy bevetésre igyekezett. Baszajevet holttestének darabjai, elsősorban a feje és műlába alapján azonosították. A csecsen szakadárok hírportáljukon megerősítették vezérük és három másik modzsahed „vértanúságát”, de véletlen balesetnek tudták be, cáfolva az orosz különleges akciót.

Baszajev nevéhez a 2004-es beszlani tragédia – több mint ezer embert ejtettek foglyul a tanévnyitó ünnepségen, és a kiszabadítási akció során legalább 331-en, többségében gyermek vesztette életét –, valamint a dél-oroszországi Bugyonnovszk kórházának az elfoglalása fűződik. Utóbbi esetben 128-an haltak meg a túszok közül.



Várandós asszonyok tucatját állította élő pajzsként a kórház ablakaiba, és az 1994 decemberétől zajló első csecsen háború befejezését és a szövetségi erők azonnali kivonását követelte Baszajev a vele telefonon tárgyaló orosz miniszterelnöktől, Viktor Csernomirgyintől. A hosszas alkudozás végül azzal zárult, hogy Baszajevék 130 túszt maguknál tartva autóbuszokon elindulhattak Csecsenföld felé.

A kaukázusi köztársaság határához érve a csecsenek elengedték túszaikat, és büntetlenül visszatértek a rebellis erők felügyelte területre. Mindenesetre az akkori csecsen elnök, Dzsohar Dudajev a világ legnagyobb döbbenetére a szakadár köztársaság legmagasabb kitüntetését adományozta Baszajevnek.


A teljes cikket a moszkvater.com portálon olvashatják fel.

Főkép forrása:
AFP/Vladimir Mashatin

További cikkek