Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Conte harmadszor vagy nemzeti egységkormány?

10perc.hu
2021. 01. 29.
Conte harmadszor vagy nemzeti egységkormány?

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök új kormányalakítási megbízatást kért az államfőtől a lemondása után, de az olasz sajtó nem zárja ki egy új miniszterelnök lehetőségét, ráadásul az eddigi szövetségesei is szabadulna a volt kormányfőtől.

Könnyen előfordulhat, hogy hosszabb kormányválságra is számíthatnak az olaszok, miután kedden lemondott Giuseppe Conte. Az olasz államfő Sergio Mattarella már megkezdte az egyeztetést a politikai pártokkal. Az államfő elsőként a törvényhozás felsőházának és alsóházának elnökeit fogadta, majd egészen péntek délutánig folytatódik a pártokkal a konzultáció. A delegációkat a pártok vezetői és frakcióvezetői alkotják. Mattarella elsődleges feladata, hogy felmérje, milyen új többség hozható létre a parlamentben, és ki legyen az ország új miniszterelnöke.

Maga Giuseppe Conte a közösségi oldalán egy széles és biztos többséget garantáló „nemzetmentő egységkormányt” szorgalmazott az eddigi szövetségesek, az M5S, a PD, az IV, a LeU, valamint minden lehetséges parlamenti erő támogatásával. Conte a parlamentben frissen alakult, úgynevezett Európaiak frakciójától remél segítséget, de a csoport egyelőre csekély létszáma nem tűnik elegendőnek a többségi kormányzáshoz és Conte harmadik miniszterelnöki megbízásához. A Corriere della Sera napilap a harmadik Conte-kormányt kizárólag Matteo Renzi pártjának, az Élő Olaszországnak (IV) támogatásával tudja elképzelni. A „kormánybuktató” Renzi viszont vagy új miniszterelnököt, vagy teljes kormányátalakítást követel.



Az Élő Olaszország elnöke az államfővel tartott egyeztetés után azt hangoztatta, hogy pártja nélkül az eddigi kormánypártoknak továbbra sincsen parlamenti többségük. Renzi tagadta, hogy Conte helyett más miniszterelnök-jelöltet javasolt, ugyanakkor sajtóértesülések szerint azt kérte az államfőtől, hogy mást bízzon meg kormányalakítási mandátummal. Elemzők rámutattak, hogy Matteo Renzi békülés helyett ismét a kihívás útját választotta.

Ugyanakkor a kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint az M5S kész egy B-tervre, amelyben a kormányon maradásért feláldozza Giuseppe Contét, és esetleges miniszterelnök-jelöltként Luigi Di Maio M5S-politikust, jelenlegi külügyminisztert nevezi meg. Elemzők szerint viszont a jelenlegi kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) – hiába szorgalmazzák a Giuseppe Contéval való újabb kormányt, ha nem tudnak megfelelő parlamenti többséget felmutatni. Sajtókommentárok szerint a lemondott kormányfőnek óráról órára egyre kevesebb esélye van, és most a pártok közötti egyeztetés dönt a folytatásról, ami azt jelentheti, hogy a következő olasz kabinetben minden típusú politikai házasság elképzelhető.



A Demokrata Párt alelnöke Deborah Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország, míg Antonio Tajani a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt nem zárkózik el akár egy nemzeti egységkormánytól sem. A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra, és kijelentette, olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, az országnak elege van a "Conte igen, Conte nem, Conte meg egyszer" mondókából. A fentiekből egyértelműen látszik, nem kizárt egy új választás sem, melynek időpontja április 11. lehetne.

Riccardo Molinari az olasz kormányválsággal kapcsolatban az MTI-nek úgy vélekedett, hogy a hivatalban lévő, második Conte-kabinet belső ellentétei vezettek a mostani krízishez. A jobboldali politikus politikai anomáliának nevezte az Öt Csillag Mozgalmat, amely önmagát megtagadva először a jobbközéppel, aztán a balközéppel kötött szövetséget a hatalmon maradásért. Molinari is részt vesz a jobboldali koalíció, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös delegációjában, amelyet Sergio Mattarella államfő ma fogad a kormányválság lehetséges megoldásairól szóló egyeztetések keretében.

Főkép forrása:
MTI/Alessandra Tarantino

További cikkek