Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megvan a vakcina ára!

10perc.hu
2020. 11. 13.
Megvan a vakcina ára!

Egy covid elleni dózis ára kevesebb lesz, mint 19,5 dollár, ami a mostani árfolyamon 5865 forintos összeget jelent oltásonként.

Úgy tűnik, tényleg közeledik az idő, amikor meglesz a hatásos vakcina a koronavírus ellen. A Pfizer a napokban jelentette be, hogy úgy 90 százalékban hatékony az oltóanyaguk a coviddal szemben. Mindezt a jelenleg is zajló orvosi ellenőrzések is igazolják, így az Európai Unió úgy döntött, hogy 200 millió Pfizer-vakcinát vásárol, és további 100 millióra opciós jogot szerzett.

Ez azt is jelenti, hogy olcsóbban kapja meg az oltóanyagot az EU, mint az Egyesült Államok, amely ugyanazon összegért 100 millió vakcinát kap. A Reuters forrásai szerint egy dózis ára kevesebb lesz, mint 19,5 dollár – de inkább közel lesz 20 dollárhoz, mint 10-hez –, ami a mostani árfolyamon 5865 forint). A Pfizer többek közt azért enged az árból mert az EU és Németország pénzügyileg is támogatta a vakcina fejlesztését, melyben a német BioNTech is segédkezett.



Ugyanakkor ma évi több mint 150 millió adag, Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina decemberben induló dél-koreai gyártásáról állapodott meg az oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a dél-koreai GL Rapha biotechnológiai cég. A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina a klinikai tesztelés 3. fázisában tart, 40 ezer önkéntes bevonásával. Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek