Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Négy napon át ünneplik II. Erzsébetet

10perc.hu
2020. 11. 12.
Négy napon át ünneplik II. Erzsébetet

Ünnepségsorozattal készül az Egyesült Királyság a brit királynő platinajubileumára, vagyis trónra lépésének 70. évfordulójára.

Elképesztő rekord megünneplésére készül az Egyesült Királyság. Jelenlegi uralkodójuk, II. Erzsébet 2022. február 6-án ünnepli trónra lépésének hetvenedik évfordulóját. A brit alattvalók négynapos ünnepséggel készülnek az uralkodó platinajubileumára. II. Erzsébet és  férje, Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja: a királynő 96, míg a herceg 101 éves lesz az ünnepségek idején, míg házaspár elsőszülött fia, Károly trónörökös 74. születésnapját ünnepelheti majd.

A királynő már öt évvel ezelőtt, 2015. szeptember 9-én megdöntötte üknagymamája, Viktória királynő uralkodási időrekordját, aki 18 évesen került a trónra, 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet, vagyis 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon. Férje, Fülöp nevéhez több egyéni rekord is kötődik, hiszen a monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 68 éve számít uralkodói házastársnak.

II. Erzsébet 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, és két ok miatt nem pont az emlékezetes nap évfordulóján ünnepli a jubileumot. Egyrészt nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepelje az ország az ő trónra lépését, másrészt szeretné, ha jó idő lenne az ünnepségsorozat idején.

Az uralkodó londoni rezidenciájának és hivatalának szóvivője a fenti okokra hivatkozva bejelentette, hogy a rendezvényeket 2022. június 2-5. között tartják, és az akkori hétvége előtti két napon is munkaszünet lesz.

Főkép forrása:
https://twitter.com/RoyalFamily

További cikkek