Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Pénzhiány miatt utasítják el a tanárok iskolakezdési támogatását

10perc.hu
2024. 10. 03.
Pénzhiány miatt utasítják el a tanárok iskolakezdési támogatását

Több pedagógus is visszautasító választ kapott az iskolakezdési támogatásra vonatkozó kérelmükre, mivel a tankerületek pénzhiányra hivatkozva elutasították az igényeket.

Egy budapesti gimnázium tanára például így számolt be lapunknak: „Beadtam az iskolakezdési támogatási kérelmet, de azt a választ kaptam a tankerülettől, hogy a munkáltató mérlegelési jogköre, tud-e támogatást adni, de nálunk erre nincs lehetőség.” - közölte a Telex.

Az iskolakezdési támogatásra azok a pedagógusok jogosultak, akik saját háztartásukban iskoláskorú gyermeket nevelnek. A támogatás mértéke az augusztus 1-jén érvényes minimálbér 45 százaléka, ami idén bruttó 120 060 forint. A probléma azonban az, hogy a vonatkozó jogszabályok nem egyértelműek. A státusztörvény 106. paragrafusa szerint a pedagógusok „iskolakezdési támogatásra jogosultak,” azonban a 96. paragrafus azt írja, hogy az ilyen juttatások a munkáltató „mérlegelési jogkörében nyújthatók.”

Több tanár kérelmét utasították vissza arra hivatkozva, hogy a jogszabály a munkáltató döntésére bízza a támogatás odaítélését. „Jelenlegi költségvetésünk ennek fizetését nem teszi lehetővé” – áll egy elutasító válaszban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a rendelet ellentmondásos. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a Telexnek elmondta: „Ha nem jár a támogatás, akkor kiüresítették a rendeletet.” A szakszervezet szerint a munkáltatóknak nincs mérlegelési lehetősége, a támogatást automatikusan oda kellene adni.

A vita miatt a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez és Maruzsa Zoltán államtitkárhoz, kérve a támogatás fedezetének biztosítását és a jogszabályi tisztázást.

A Klebelsberg Központ válaszában kijelentette: az iskolakezdési támogatás nem kötelező, hanem választható juttatás, és a tankerületek korábban sem adtak ilyen támogatást a pedagógusoknak. „Ellenben a tanárok minden közszolgálati dolgozónál nagyobb béremelésben részesülnek, idén 32,2 százalékos tanárbéremelés történt.”

Címkék:
#Oktatás

Hirdetés

További cikkek