Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Pert indítottak a Visa ellen

10perc.hu
2024. 09. 26.
Pert indítottak a Visa ellen

Pert indított az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a Visa ellen.

A Minisztérium a vállalatot azzal vádolja, hogy jogellenesen monopolizálja a bankkártyás fizetések piacát, és visszaél piaci dominanciájával. A vádak szerint a Visa akadályozza a versenytársak megjelenését és fejlődését, ezáltal ellehetetleníti az új, innovatív fizetési alternatívákat - közölte a Fintech.hu oldala.

Az Egyesült Államokban a bankkártyás fizetések több mint 60 százaléka a Visa hálózatán keresztül történik. Ez lehetőséget ad a vállalatnak arra, hogy évente több mint 7 milliárd dollár díjat gyűjtsön be a tranzakciók feldolgozásáért. Az Igazságügyi Minisztérium szerint ez az összeg túl magas, és egy versenyképesebb piacon jelentősen csökkenhetne. A per szerint a Visa kizárólagos megállapodásokkal kényszeríti a kereskedőket és a bankokat arra, hogy ne használjanak más fizetési rendszereket. Merrick Garland főügyész szerint ez a gyakorlat káros a fogyasztók számára, mivel a kereskedők és bankok továbbhárítják ezeket a költségeket, áremelésekhez vagy a szolgáltatások minőségének csökkenéséhez vezetve. „A Visa törvénytelen tevékenysége nem csupán egyetlen termék árát érinti, hanem szinte mindennek.”  – mondta Garland.

A vádak szerint a Visa nemcsak nehezíti a kisebb szereplők piaci megjelenését, hanem aktívan el is nyomja őket. Az Igazságügyi Minisztérium már 2020-ban is pert indított a Visa ellen, amikor a cég megpróbálta felvásárolni a Plaid nevű fintech startupot. Az 5,3 milliárd dolláros felvásárlás meghiúsult, mivel a hatóságok szerint a Plaid potenciális veszélyt jelentett volna a Visa piaci uralmára.

A Visa határozottan cáfolja a vádakat, és hangsúlyozza, hogy a fizetési piacon számos versenytárs van jelen. Julie Rottenberg, a cég tanácsadója szerint a piac folyamatosan bővül, és új szereplők jelennek meg. „A Visa csupán egy szereplő a fizetési piacon, amely folyamatosan fejlődik” – jelentette ki a cég.

Címkék:
#Bank

További cikkek