Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Zuhannak az olajárak: Kínai fogyasztás csökkenése és a nem OPEC termelők hatása

10perc.hu
2024. 09. 24.
Zuhannak az olajárak: Kínai fogyasztás csökkenése és a nem OPEC termelők hatása

  Az olajárak csökkenése a globális kereslet gyengesége és a nem OPEC-tagok termelésének növekedése miatt várható. Kína olajfogyasztása is csökken.

Az olajpiac jelentős átalakuláson megy keresztül, ami a globális kereslet gyengeségének és a nem OPEC-tag országok bővülésének tudható be. Kína, amely két évtizednyi igénynövekedés után először csökkenti olajfogyasztását, hozzájárul a kereslet visszaeséséhez, míg az erős kínálat, főként az Egyesült Államok, Guyana és Brazília révén, tovább nyomja le az árakat. Az olaj ára 2021 óta először tartósan 70 dollár alatt mozog, és a várakozások szerint a kereslet növekedése is elmarad a korábbi előrejelzésektől - közölte a Telex.

Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője szerint az IEA és az OPEC is arra számít, hogy a napi 1,5 millió hordós növekedés helyett csak 800-900 ezer hordós bővülés valósulhat meg. Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. innovációs vezetője hozzátette, hogy „az olajárakban mélypontnál járunk”, és az OPEC próbálja felfelé tolni az árakat, de ez nehezen megvalósítható a jelenlegi piaci körülmények között.

A gyenge kínai gazdasági adatok és a pénzügyi befektetők shortpozícióira való átállás tovább erősíti a pesszimista hangulatot. Kína elektromosautó-piaci erőssége és az LNG használata is a hagyományos olajfogyasztás csökkenését mutatja, amely először a COVID-19 alatt történt meg.

A nem OPEC tagok, különösen az Egyesült Államok, Guyana és Brazília, rekordmennyiségű olajat termelnek, amely „a termelés-visszafogásokat eléggé hatástalanná teszi” – mondja Buró Szilárd. Az Egyesült Államokban a gázpiaci fejlesztések elősegítik a palaolaj-kitermelés növekedését, míg Guyana az Exxon és a Chevron által vezetett óriási olajtermelési lehetőségekkel bővül.

A geopolitikai feszültségek, mint például a Közel-Kelet instabilitása és az orosz-ukrán háború, szintén befolyásolják az olajárakat. Buró Szilárd hangsúlyozta, hogy „a legnagyobb olajvállalatokat vélhetően mindenki ismeri”, de a piacon lévő kereskedők, mint például a Trafigura, is nagy hatással bírnak.

A hazai üzemanyagárakat is érinthetik a nemzetközi olajárak változásai. Pletser Tamás megjegyzi, hogy „az üzemanyagok árát sohasem csak a kőolaj világpiaci ára határozza meg”, de a csökkenő olajárak esetén várhatóan a hazai üzemanyagárak is esni fognak. A Mol részvényei is reagálhatnak a piaci mozgásokra, de a forint árfolyama és a hazai adószabályok is jelentős tényezők.

Összességében a globális olajpiac jelenlegi helyzete a kereslet és a kínálat egyensúlyának megbomlására vezethető vissza, amely várhatóan kihatással lesz a jövőbeli árakra és a globális gazdaságra is.

További cikkek