Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagyot esett Magyarországon az ipari termelés májusban

10perc/MTI
2024. 07. 12.
Nagyot esett Magyarországon az ipari termelés májusban

Májusban az ipari termelés 5,2 százalékkal csökkent az előző évhez képest – jelentette a KSH, kiemelve a jelentős visszaesést a jármű- és villamos berendezés gyártásban.

Májusban 5,2 százalékkal csökkent az ipari termelés – erősítette meg pénteki jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint ez a visszaesés 4,9 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. Az ipari export volumene 10,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a feldolgozóipari exportértékesítésben jelentős visszaesés történt, különösen a járműgyártásban (16,6 százalék) és a villamos berendezés gyártásában (33 százalék).

A feldolgozóipar tizenhárom alágazata közül tizenegyben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben a gépek és gépi berendezések gyártásában (9,0 százalék). A járműgyártás volumene 14,5 százalékkal esett vissza, és különösen nagy csökkenés volt tapasztalható a közúti gépjárművek gyártásában (18,6 százalék) és alkatrészeik előállításában (10,3 százalék).

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása viszont növekedett, 9,6 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi szintet. A húsfeldolgozás, tartósítás és húskészítmény gyártása 8,0 százalékkal nőtt, továbbá kilenc másik alágazatban is növekedést regisztráltak.

A gyógyszergyártás kibocsátása 7,2 százalékkal csökkent

Elsősorban a külpiaci eladások visszaesése miatt, miközben a hazai eladások bővültek. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,1 százalékkal nőtt, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 4,9 százalékkal csökkent.

Regionálisan az ipari termelés Dél-Dunántúlon és Észak-Alföldön nőtt, míg a többi régióban csökkenést regisztráltak. A legnagyobb mértékű visszaesést Dél-Alföldön tapasztalták.

Az összes új rendelés volumene 16,6 százalékkal kisebb volt a tavaly májusinál. Az új belföldi rendelések 8,3, az új exportrendelések 18,0 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány május végén 24 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Január és május között az ipari termelés 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg a külpiaci eladások volumene 4,5, a hazai értékesítésé 2,3 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipar két alágazatában növekedett a termelés: az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában 8,0, a fafeldolgozás, papírtermék gyártásában és nyomdai tevékenységben 0,8 százalékkal .

További cikkek