Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Amikor semmi sem elég! A Tiborcz-Garancsi érdekeltség a százmilliárdot is kevesli az államtól

10perc.hu
2024. 06. 07.
Amikor semmi sem elég! A Tiborcz-Garancsi érdekeltség a százmilliárdot is kevesli az államtól

A „NER két legendája” a Dürer Park mellett a Kopaszi gáton és Zuglóban is bezsebeli a közpénzt, a három, összesen 350 ezer négyzetméteres irodakomplexumokért 580 milliárd forint a kormányzati jutalmuk.

Gondoljunk csak bele, egy egész metróvonal kijött volna abból a legalább 580 milliárd forintból, amit a kormány titokban kifizet három – épp fejlesztés alatt álló – „kis” kormányzati negyedért a beruházási stop idején. Mindezt akkor, amikor a költségvetés már március végére összeomlott, reálisan államcsődtől kellett tartani, amikor a kormány telekiabálja az országot azzal, hogy a háború és a háborúpárti dollárbaloldal miatt került ilyen nehéz helyzetbe a magyar gazdaság.

De nézzük, mik is ezek a vejnek és a jóbarátnak remekül jövedelmező projektek. Ezek egyike a Hadházy Ákos által kiszúrt zuglói városközpont.

Zugló-Városközpont – hét egységből álló új irodanegyed

A projekt címszavakban: előszerződés az állammal 2023 tavaszán, 150 ezer négyzetméter irodaterület, melyet a magyar állam 244 milliárd forintért vesz meg. Itt a NER új üstököse, Balázs Attila térkő- és kavicskirály a nyerő, aki mélyen betagozódott a Tiborcz körüli pénzügyi rendszerbe. A városközpontba a tervek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), Pest Vármegyei Kormányhivatal költözik majd be.

Kopaszi-gát, BudaPart – hat új irodaház

A projekt címszavakban: előszerződés az állammal 2023 nyarán, 160 ezer négyzetméter irodaterület, 255 milliárd forintnyi jelzálogjog a magyar állam javára (2023 őszétől). Itt újra Tiborczba, valamint a Hernádi Zsolt Mol-vezérrel kiegészült Garancsi Istvánba ütköztünk bele a kedvezményezettek listáján. A komplexum lehetséges beköltözői: a Lázár János-féle Építési és Közlekedési Minisztérium által felügyelt MÁV–Volánbusz-csoport, továbbá az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

És ezzel el is érkeztünk a harmadik projekthez, a Dürer Parkhoz, melynek irodai tömbjeinek felvásárlására szintén előszerződést kötött az Orbán Viktor fémjelezte magyar állam. A Zugló–Dürer–Kopaszi-biznisz összesen 350 ezer négyzetméternyi irodáról szól – meg persze az érte kifizetett 580 milliárd forint közpénzről. Senki ne felejtse el, hogy a Fidesz annak idején milyen hevesen támadta a Gyurcsány-érában elképzelt kormánynegyedet a túlköltekezés és az urizálás miatt, miközben Zugló–Dürer–Kopaszi-biznisz kétszer akkora terület, mint a korábbi kormánynegyedéé volt.

A Tiborcz István és Garancsi István közös érdekeltségébe tartozó Dürer Befektetési Kft. áprilisban megpróbálhatta elérni, hogy emeljék meg a korábban kialkudott 100 milliárd forintos vételárat a Dürer Park irodaházaira – írja a 24.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium a lap birtokába jutott előterjesztése alapján.

Május végén derült ki, hogy a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait, a tervek szerint 2025-től a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank, az MNV és több másik állami cég alkalmazottjai dolgoznának a Városliget melletti üvegépületekben.

Az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) még 2022-ben kötött előzetes megállapodást a Dürer Befektetési Kft.-vel. A Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market és a Tiborcz István-közeli Főnix Magántőkealap által jegyzett cég két irodaházat építtetett a Dürer Kert egykori helyszínén, a kormány akkor – a 24.hu információi szerint – 110 milliárd forintos keretet biztosított a projektre. A DB 100 milliárdért vállalta el a rá eső részt, amiből a kormány 80 milliárdot előre ki is fizetett.

A lap birtokába jutott NGM-előterjesztés szerint idén tavasszal a DB jelezte, hogy az épületek műszaki tartalma 10 milliárddal meghaladta a megállapodásban szereplő árat, másrészt a minisztériumok és a többi beköltöző szervezet extra igényei további 10 milliárdos költséggel járnak.

Telex által nyilvánosságra hozott Nagy Márton által jegyzett előterjesztés szerint amennyiben nem lesz többletforrás, és az előszerződésben nem módosítják a vételárat, akkor az eladó várhatóan felfüggeszti a fejlesztést, mert „fedezet biztosítása nélkül saját kockázatára teljesítene”. A minisztérium szerint a felfüggesztés esetén a vételárnövekmény mellett várhatóan „további költség és kártérítés igénye is felmerülne az eladó részéről”, ráadásul az érintett állami szervezetek továbbra is kénytelenek lennének a jelenlegi helyükön bérleti díjakat fizetni. A lap információi szerint a kormány pénzhiányra hivatkozva elutasította az előterjesztést.

Az ügynek van egy pikáns politikai vonulata is. A Dürer Park ügyéhez kapcsolódóan Hadházy Ákos a minap nyílt levelet írt a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség választási arcainak, Dobrev Klárának és Karácsony Gergelynek. Azt tudakolta tőlük, vajon mit keres a fővárosi listájuk 8. helyén a zuglói ügyekben gyanúsan viselkedő Horváth Csaba szocialista polgármester. Ugyanis Hadházy szerint az mszp-s politikusnak lehetősége lett volna megakadályozni vagy legalábbis elhalasztani az Ajtósi Dürer soron az egykori Sacré-Coeur-zárda bontását, de ő ezzel nem élt, amivel közvetlenül segítette Tiborcz István és Garancsi István megalomán projektjét.

Főkép forrása:
Google Street View

További cikkek