Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Négyezer kisbolt zárt be az országban tavaly

10perc.hu
2024. 05. 29.
Négyezer kisbolt zárt be az országban tavaly

A bezárások mögött több gazdasági jelenség is áll.

Aggasztó tendenciára derült fény: 2022 második félévében 4000 kiskereskedelmi egység húzta le a rolót Magyarországon. Ez a szám először csökkentette 100 ezer alá a boltok számát, ami két évtizeddel ezelőtt még 157 ezerre rúgott - közölte a 24.hu.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke szerint a reálbércsökkenés megtorpanása ellenére is komoly koncentrációs folyamatok figyelhetők meg a kiskereskedelemben. A nagy áruházláncok hálózatfejlesztése megállíthatatlannak tűnik, ami komoly kihívást jelent a kisebb boltok számára.

A bezárásokhoz hozzájárulhatott az online vásárlás térnyerése is, ami egyre nagyobb szeletet hasít ki a hagyományos kiskereskedelem tortájából. Emellett a munkaerőhiány, a megemelkedett fizetések, az elszabadult energiaárak, a korszerűtlen kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak és a kereslet visszaesése is súlyosbítja a helyzetet.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke rámutat, hogy a nagyobb városokban szinte lehetetlenné vált a kis élelmiszerboltok túlélése a multikkal szembeni versenyben. A kistelepüléseken maradt kisboltok helyzete sem rózsásabb: az idősödő lakosság számára komoly nehézséget jelent a távoli bevásárlás. Ezen felül a romló nagykereskedelmi kiszolgálás is hátrányos helyzetbe hozza a kisboltokat, akik gyakran kénytelenek a versenytársaktól beszerezni áruikat.

További cikkek