Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Bérszakadék: A nők 12,7%-kal kevesebbet keresnek mint a férfiak

10perc.hu
2024. 03. 08.
Bérszakadék: A nők 12,7%-kal kevesebbet keresnek mint a férfiak

A Nemzetközi Nőnapon (március 8.) az Euronews Next górcső alá veszi a nemek közötti bérszakadékot Európában. A 2022-es adatok alapján elmondható, hogy bár némi javulás tapasztalható, a probléma továbbra is égető.

Az EU-ban a nők átlagosan 12,7%-kal kevesebbet kerestek óránként, mint a férfiak 2022-ben. Ez azt jelenti, hogy a nőknek 15 hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak 12 hónap alatt - olvasható az Euronews oldalán.

A bérszakadék okai összetettek, és nem kizárólag az egyenlő munkáért egyenlő bérezés elvének hiányában keresendők. A nők túlsúlya az alacsonyabb fizetésű ágazatokban (pl. ellátás, egészségügy, oktatás), a fizetési diszkrimináció, a nem fizetett gondozási munkával töltött többletidő, és az üvegplafon mind hozzájárulnak a jelenséghez.

Az Európai Bizottság célja a bérszakadék csökkentése, és ezen a téren némi haladás is megfigyelhető. A Bizottság kiemeli a következőket, mint a bérszakadék fő okait:

  • Ágazati szegregáció: A nők 28%-a dolgozik részmunkaidőben az EU-ban, szemben a férfiak 8%-ával. Ez a jelenség gyakran a családi kötelezettségekkel és a gondozási munkával kapcsolatos.
  • Fizetési diszkrimináció: A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ha ugyanazt a munkát végzik.
  • A nem fizetett munka egyenlőtlen aránya: A nőknek több munkaórájuk van hetente, mint a férfiaknak, de több órát töltenek nem fizetett munkával is.

A bérszakadék csökkentése érdekében a Bizottság szorgalmazza a nők munkaerőpiaci részvételének növelését, a részmunkaidős munkavállalók jogainak javítását, a gyermekgondozási szolgáltatások bővítését, a bérek átláthatóságának növelését és a szülői szabadság egyenlő megosztását.

A nemek közötti bérszakadék nem csupán a nők egyenlőségét érinti, de a gazdaság egészére is negatív hatással van. A bérszakadék csökkentése révén a nők teljes mértékben kihasználhatják a bennük rejlő lehetőségeket, ezáltal pedig hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez és a prosperitáshoz.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek