Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

25 éves mélyponton a magyar húsipar

10perc.hu
2024. 03. 06.
25 éves mélyponton a magyar húsipar

Az elmúlt 25 évben nem volt példa ekkora visszaesésre a magyar élelmiszeriparban, de a húsipar még mélyebb gödörbe került. 2023-ban a húsfeldolgozás és -tartósítási ágazat termelésének volumenindexe 15,7%-kal, a húskészítménygyártásé pedig 14,4%-kal esett vissza – hangsúlyozta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke.

A válság mögött több ok is húzódik. Az afrikai sertéspestis 2018 óta pusztítja a magyar sertésállományt, 2023-ban 4,5 millió sertést vágtak le, ami 0,9%-os csökkenést jelent. A fertőzött állatokat fel kell számolni, a húsuk nem kerülhet forgalomba, súlyos gazdasági károkat okozva - írja az agrarszektor.hu.

Emellett az Európai Unió szigorúbb szabályokat vezet be az antibiotikum-használatra, ami a magyar sertéstartókat is érinti. Hazánkban az EU-átlagon is több antibiotikumot fogyasztanak az állatok, ezen a területen jelentős csökkentésre van szükség.

A forgalom is visszaesett, a sertéshús ára pedig rekordmagasságba emelkedett (2,5 euró/kg)

A termelők nem tudják beépíteni a megnövekedett önköltségeket a fogyasztói árakba, ami óriási problémát jelent.

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke kiemelte, hogy a magyar élelmiszerek és sertéshús biztonságos, a hatóság folyamatosan ellenőrzi a termelést.

Éder Tamás előadása rávilágít, hogy a sertésvágás némileg csökkent, de az állománylétszám emelkedik. A sertéshús exportja és importja is visszaesett. A szakember bízik benne, hogy a helyzet javulni fog, de ehhez a termelőknek alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek