Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Hirtelen vállalkozópárti lett a kamara - kamatplafon és hitelmoratórium bevezetését kérik

10perc.hu
2022. 10. 20.
Hirtelen vállalkozópárti lett a kamara - kamatplafon és hitelmoratórium bevezetését kérik

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint a felvett hitelek megnövekedett terheit a nano-, mikro-, kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni.

Ki tudja, hogy miért, de az eddig a vállalkozások érdekeivel nem sokat törődő, Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hirtelen szeretné betölteni azt a szerepét, ami egyébként eredetileg a feladata volna. Ugyanis hirtelen vállalkozópártivá vált az MKIK.

A kamara azt kéri a kormánytól, hogy fontolja meg a lakossági hitelezéshez hasonlóan a kamatplafon azonnali bevezetését - 5-10 százalékos sávban -, valamint a meglévő vállalkozói hiteleknél biztosítsa a moratórium lehetőségét. Indokként a jegybank múlt pénteken bejelentett egynapos, 18 százalékra emelkedő betéti tenderét hozzák fel, valamint azt, hogy a döntéssel a kamatfolyosó felső széle elérte a 25 százalékot.


Parragh László szerint ha nem lép a kormány, akkor az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak hitelt a kisvállalkozók     Fotó: MTI/Mohai Balázs


Véleményük szerint ugyanis ezzel a döntéssel szinte mindegy lett, hogy éppen mekkora az alapkamat, mivel ez jóval magasabb és a bankok ez alapján kalkulálnak a saját hitelezésüknél, vagyis ez számít az irányadó kamatnak. Ennek pedig a várható terheit a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni.

Azok a cégek, amelyek most változó kamatozású hitelt törlesztenek, a kamatforduló napja után az eddiginél jóval magasabb - akár 20 százalékot is meghaladó - törlesztőrészleteket kell, hogy kigazdálkodjanak, azok pedig, amelyek most gondolkoznak hitelfelvételen, csak az eddiginél sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel találnak hitelt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek