Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Áremelkedés: akár 2023 februárjáig folytatódhat az élelmiszerek drágulása

10perc.hu
2022. 10. 19.
Áremelkedés: akár 2023 februárjáig folytatódhat az élelmiszerek drágulása

A vetést most kell elvégezni, ám elképesztő mértékű költségemelkedéssel tudják csak elvégezni a szükséges munkálatokat a gazdák a mezőgazdasági alapanyagok termelése során.

Magyarországon 35 százalékkal nőttek egy év alatt az élelmiszerárak, míg az Európai Unióban átlagban 18 százalékos volt az élelmiszerár-növekedés. Mindehhez érdemes hozzátenni még azt is, hogy Magyarországon egyelőre ársapka van érvényben bizonyos élelmiszerekre.

Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy jövő év februárjáig is kitarthat az élelmiszerek drágulása. Bár az élelmiszerárak emelkedésével egyre csökken a fizetőképes kereslet, a szakemberek szerint elképzelhető, hogy ennek következtében sem fog lejjebb menni az élelmiszerek ára.

Ráskó György agrárközgazdász az rtl.hu kérdésére kijelentette, az élelmiszerek folyamatos drágulásának számos oka van. Ezek egyike a nyári aszály, ami miatt 1000 milliárd forint körüli veszteséggel kell megküzdeniük a magyar gazdáknak.


Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy jövő év februárjáig is kitarthat az élelmiszerek drágulása     Fotó: freepik.com


Egy másik fontos tényező, hogy a mezőgazdaság nagyon energiaigényes ágazat. A vetést most kell elvégezni, az ehhez szükséges gázt és elektromos áramot pedig csak elképesztően magas áron tudják megvásárolni a gazdák. Raskó úgy véli, a termelők nagy része ezzel nem tud mit kezdeni, egyszerűen felteszi a kezét.

A bajt csak még jobban tetézi, hogy a műtrágya több mint négyszeresére drágult az elmúlt évhez képest. Összességében tehát elképesztő mértékű költségemelkedéssel tudják csak elvégezni a szükséges munkálatokat a gazdák a mezőgazdasági alapanyagok termelése során.

Ez pedig a szakértő szerint tovább gyűrűzik az állattartókhoz is, hiszen a megtermelt búza, kukorica árának növekedése nagyon komoly hatással van erre az ágazatra is, nem beszélve arról, hogy fűteni kell a kiscsibének, a malacnak, ez is egy olyan pluszköltség, ami elkerülhetetlen.


A fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon     Fotó: freepik.com


Az agrárközgazdász szerint volt egy rövid, féléves visszaesés a világpiacon, de a kukorica, a búza és az árpa ismét drágul, ezért elmondása szerint nem sok jóra lehet számítani a következő időszakban. Ráadásul ha megszűnnek január elején a hatósági árak az élelmiszerek esetében, akkor néhány alapvető élelmiszer, elsősorban a növényi olaj, a napraforgóolaj jelentősen drágulni fog.

A végtelenségig növekvő árakat a kereslet csökkenése állíthatja meg – közölte Raskó, hiszen a fizetőképes vásárlók száma egyre zsugorodik Magyarországon. A statisztikák szerint a magyarok a drágulás miatt kevesebb élelmiszert tudnak majd vásárolni, hiszen a rezsiköltségeket is fizetniük kell.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek