Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Akkor sem lett volna adóemelés, ha a kormány elfogadja a globális minimumadó bevezetését

10perc.hu
2022. 07. 18.
Akkor sem lett volna adóemelés, ha a kormány elfogadja a globális minimumadó bevezetését

A magyar kabinet ugyanis tavaly megegyezett az EU-val abban, hogy a magyar helyi iparűzési adó (hipa) is elfogadható a minimumadó számításakor, azaz a magyar cégek adóterhe már eleve elérte a 15 százalékot.

Újabb részletek derültek ki arra nézve, hogy vajon jogosan érvelt-e a kormány a globális minimumadóval szemben, amikor arra hivatkozott, hogy ennek bevezetésével majd adót kell emelni Magyarországon, így a cégek nehéz helyzetbe kerülnek, munkahelyek szűnhetnek meg.

Nos, a G7 megszerezte azokat a korábban megkötött megállapodásokat, amely a fentiekről rendelkezett. Ezekből egyértelműen látszik, hogy semmilyen adóemelésre nem került volna sor abban az esetben Magyarországon, ha az ígéreteknek megfelelően hazánk nem hátrál ki az egységes európai álláspont mögül a 15 százalékosra tervezett globális társasági adó ügyében.

Ugyanis a nemzetközi tárgyalásokon az Európai Unió elfogadta, hogy a magyar helyi iparűzési adó is elfogadható a minimumadó számításakor, azaz a 7 százalékos társasági adóval együtt már eléri a magyar cégek adóterhe a 15 százalékot. És ami a lényeg: a minimumadót csakis a globálisan 750 millió euró árbevétel feletti cégekre kell alkalmazni.

Nos, a fentiek ismeretében megérte-e a magyar kormány számára, hogy az Egyesült Államok hazánk visszalépését követően felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar egyezményt, aránylag hamar kiderül. Mindenesetre a napi.hu szerint, ha mostantól valaki annyi időt tölt el az Egyesült Államokban, hogy a bevételei után mindenképpen ott kell adóznia – jóval magasabbak az adókulcsok –, bizony alaposan rosszul jár.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek