Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Miért veszélyes a gyors fogyás?

10perc.hu
2024. 09. 21.
Miért veszélyes a gyors fogyás?

A gyors és nem megfelelően felépített fogyás súlyos egészségügyi problémákat okozhat, amelyek akár nagyobb károkat is eredményezhetnek, mint maga az elhízás.

Az egyik ilyen veszély a sarcopenia, vagyis a jelentős izomtömegvesztés, amely gyakran alakul ki a gyors fogyás és visszahízás, azaz a jojó-effektus miatt - írta az Egészségkalauz.

Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa szerint a divatos fogyókúrákra alkalmazott gyógyszerek gyakran nemcsak zsírt, hanem izomszövetet is bontanak le, ami különösen veszélyes lehet. Azoknál, akik gyakran „jojóznak”, a fogyás során izmot veszítenek, míg a visszahízásnál kizárólag zsír formájában nyerik vissza a testsúlyt. Ez a folyamat metabolikusan egészségtelenebbé teszi a pácienseket, és nagyobb eséllyel vezet sarcopeniás elhízáshoz.

Dr. Mutnéfalvy hangsúlyozza, hogy a súlyvesztés mellett kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel és a rendszeres izomerősítő edzés, mert ezek nélkül a fogyás során az izomtömeg csökken, a visszahízás pedig csak a zsírszövet növekedését eredményezi.

Az izomtömegvesztés sok esetben rejtve marad, mert leginkább a testsúlyra összpontosítanak a felmérések, nem pedig a testösszetételre. Ennek érdekében európai irányelvek is javasolják, hogy a BMI mellett a derékkörfogatot és az izom- és csontrendszer állapotát is mérjék fel.

Izomvesztéssel járó elhízás megelőzése

A tartós és biztonságos fogyás alapja a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, amelyeket nem helyettesíthetnek csupán gyors eredményeket ígérő fogyókúrás gyógyszerek. Az ideális étrend alapja lehet a mediterrán étrend vagy a DASH-diéta, amelyeket ki kell egészíteni megfelelő mennyiségű fehérjebevitellel. Ez napi 1.4-1.5 g/kg körüli fehérjebevitelt jelent, amit több étkezés során kell elosztani, és magas tápértékű forrásokból – például marha- vagy csirkehús, halak, tojás, tejtermékek – kell fedezni. Emellett a rendszeres mozgásprogram is kulcsfontosságú, amely ideális esetben napi 30 perc kardiomozgást és heti 3-4 alkalom izomerősítő edzést tartalmaz. Fontos, hogy az edzésprogramot az egyén edzettségi szintjéhez igazítsuk, hiszen ez hosszú távon biztosítja a fogyás fenntarthatóságát és az izomtömeg megőrzését.

További cikkek