391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiderült, hogy bizonyos gének akár hatszorosára is növelhetik az elhízás kockázatát

10perc.hu
2024. 04. 04.
Kiderült, hogy bizonyos gének akár hatszorosára is növelhetik az elhízás kockázatát

Tudósok azonosítottak két ritka génváltozatot.

A felnőttkori elhízás kockázatára eddig felfedezett legnagyobb hatást gyakorolják. A BSN és APBA1 gének mutációi akár hatszorosára is növelhetik az elhízás esélyét, és összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel és a zsírmájbetegséggel is.

A kutatók az Egyesült Királyság Biobankjának adatait elemezve több mint 500 000 ember genomját vizsgálták. A BSN gén (más néven fagott gén) mutációi 6500 felnőttből 1-et érintenek, és az elhízás kockázatát akár hatszorosára is növelhetik.

Korábbi kutatások az elhízással összefüggő génváltozatokat a gyermekkori elhízáshoz kapcsolták, de a BSN és APBA1 variánsai felnőttkorban fejtik ki hatásukat. Ez arra utal, hogy az elhízás új biológiai mechanizmusát tárták fel.

A kutatók úgy vélik, hogy a BSN és APBA1 szerepet játszanak az agysejtek közötti jelátvitelben, és az életkorral összefüggő neurodegeneráció befolyásolhatja az étvágy szabályozását.

Giles Yeo professzor, az MRC Metabolic Diseases Unit tanulmány szerzője hozzátette: „Két olyan gént azonosítottunk, amelyeknek olyan változatai vannak, amelyek a legmélyebb hatást gyakorolják az elhízás kockázatára olyan populációs szinten, amelyet valaha is láttunk, de ami még fontosabb, hogy A Bassoon eltérései a felnőttkori elhízáshoz kapcsolódnak, nem pedig a gyermekkori elhízáshoz. Így ezek az eredmények új felfogást adnak a genetika, az idegrendszer fejlődése és az elhízás közötti kapcsolatról" - írja a Medical Xpress.

További cikkek